Національна школа суддів України

Налагодження співпраці з АСА

19 вересня 2023 року ректор Микола Оніщук провів робочу зустріч з членом Консультативної групи щодо злочинів, пов’язаних зі звірствами (ACA), Прокурором Клаусом Хоффманом.

Основною місією ACA, яка була створена спільно Європейським Союзом, Сполученими Штатами Америки та Великою Британією, є підтримка підрозділів Офісу генерального прокурора України у розслідуванні воєнних злочинів та притягненні винних осіб до відповідальності.

Микола Оніщук поінформував Прокурора про досягнення Школи в організації навчання суддів в умовах воєнного стану, розробку навчальних курсів та допоміжних методичних матеріалів із основних категорій воєнних злочинів, проведення вебінарів і практикумів для суддів з актуальних питань воєнного права, створення Консультативної ради “C24” для надання науково-методичної допомоги суддям при розгляді справ про воєнні злочини та посібника “Настільна книга судді: матеріали для розгляду справ про міжнародні злочини”.

У свою чергу Клаус Хоффман поінформував про можливості налагодження та поглиблення подальшої співпраці з НШСУ, зокрема щодо координації зусиль з підготовки вебінару для суддів та прокурорів з тематики воєнних злочинів, організації ознайомчого візиту для суддів до Міжнародної академії Нюрнберзьких принципів та розробки допоміжних методичних матеріалів щодо розгляду справ про колабораційну діяльність.

Крім того, під час зустрічі Прокурор передав Національній школі суддів України два міжнародних видання, що розкривають процедуру застосування міжнародного законодавства під час воєнної агресії проти людства: “Законодавство, яке застосовується під час збройного конфлікту: міжнародне гуманітарне право під час війни”, автор Гарі Д. Соліс, та “Злочин агресії: коментар”, за редакцію Клауса Кресса та Стефана Барріга.

Участь у зустрічі від НШСУ також взяла заступниця начальника відділу міжнародного співробітництва Вікторія Семенюк.