Національна школа суддів України

Здобутки та завдання суддівської освіти

21 грудня 2023 року в Національній школі суддів України відбулися урочисті збори працівників установи, присвячені підсумкам роботи у 2023 році та завданням на прийдешній рік. Зважаючи на воєнний стан, запроваджений внаслідок повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, цьогорічні передноворічні збори колективу установи проходили одночасно в онлайн та офлайн форматах.

Урочисті збори відкрив ректор Микола Оніщук, зазначивши, що поточний рік для суддівської освіти був дуже непростим через повномасштабну війну, але водночас багатим на події, завдання та здобутки.

В умовах воєнного стану Національної школи суддів України виходила з того, що її ключовими завданнями є організація суддівської освіти з питань, пов’язаних із міжнародним гуманітарним правом, воєнними та військовими злочинами, злочинами проти людяності, злочинами проти національної безпеки і оборони, відшкодуванням шкоди, заподіяної воєнними злочинами, застосуванням практики Європейського суду з прав людини під час здійснення судочинства, а також забезпечення варіативності видів навчальних продуктів, гнучкості в їх використанні, удосконалення тренінгових та альтернативних форм і методів навчання суддів, у тому числі дистанційних.

Протягом року Школа працювала над організацією та проведенням підготовки суддів Верховного Суду й Вищого антикорупційного суду України, а також заходів, спрямованих на проведення підготовки працівників апаратів судів та Служби судової охорони. До освітнього процесу в якості викладачів, тренерів і розробників було долучено 60 суддів Верховного Суду, а також 12 суддів – до розроблення і рецензування текстів. За різними формами навчання підготовку пройшли та підвищили свій професійний рівень 10 010 суддів, 25 000 працівників апарату та 5 000 працівників ССО. Ефективність проведених навчальних заходів перевищила 90 відсотків.

Школа докладала значних зусиль для поглиблення міжнародної співпраці з метою імплементації міжнародних правових стандартів підготовки суддів, а також опанування досвіду європейських країн із проблем відповідальності за скоєння міжнародних правопорушень, застосування судами норм міжнародного гуманітарного права. До викладання було залучено відомих фахівців зарубіжних країн – науковців, суддів, юристів Міжнародного кримінального суду, суддів й прокурорів провідних європейських країн та спеціальних трибуналів по воєнним злочинам. На сьогодні Школа з тематики відправлення правосуддя співпрацює із закладами та установами низки зарубіжних країн, зокрема Італії, Франції, США, Нідерландів, Польщі, Болгарії, а також із 30 проєктами та програмами міжнародної технічної допомоги (МТД). В рамках співпраці було проведено більше 200 навчальних заходів щодо: інтерпретації судових доказів (на прикладі базового курсу з практичної оцінки доказів Центру навчання суддів і прокурорів Нідерландів); судової експертизи; криміналістичних досліджень; міжнародних механізмів розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів; операційних показників міжнародної конфіскації активів та техніки розслідування; міжнародного законодавства про арешт і конфіскацію активів та права людини.

У співпраці з міжнародними партнерами, зокрема уряду Великої Британії, протягом року в містах Варшава та Краків (Польща) проведені тренінги для українських суддів щодо розгляду воєнних злочинів, написання судового рішення щодо воєнних злочинів, крадіжки і мародерства, кіберзлочинності та електронних доказів тощо.

Для концентрації та координації зусиль було розроблено Комплексний план Національної школи суддів України щодо підвищення рівня професійної компетентності суддів при розгляді справ про воєнні злочини, у реалізації якого об’єдналися зусилля Школи та проєктів МТД Європейського Союзу, Ради Європи, Європейської мережі суддівської освіти та Американської агенції з міжнародного розвитку. В рамках цього плану було утворено на базі НШСУ Консультативну групу “C24” із числа провідних національних та міжнародних фахівців у сфері міжнародного кримінального права, розроблено Настільну книгу судді щодо розгляду справ про міжнародні злочини, базовий навчальний курс по відшкодуванню шкоди, стандартизований тренінг з розгляду воєнних злочинів, а також ведеться робота над підготовкою дистанційного курсу для суддів з тематики воєнних злочинів та курсу відеолекцій з міжнародного гуманітарного права і міжнародного кримінального права.

Крім того, Школа долучилася до розробки Методики оцінювання з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, підготовки Щорічної доповіді “Про стан незалежності правосуддя”, а також забезпечення конкурсу ВККСУ на заміщення вакантних посад суддів апеляційних судів, підготувавши понад 4 тисячі тестів, що пройшли повний шлях розробки, рецензування та літературного рецензування, – констатував ректор.

До урочистих зборів колективу НШСУ вперше за усі роки доєдналися і виступили з вітальними промовами ключові представники судової влади України – голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, заступник голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович, секретар Ради суддів України Олена Журавська та т.в.о. голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура.

Під час урочистостей ректор Микола Оніщук та запрошені поважні гості відзначили за особливі успіхи в роботі, значний вклад у зміцнення авторитету суддівської влади, високий професіоналізм у підготовці висококваліфікованих кадрів та з нагоди професійного свята – Дня працівників суду почесними грамотами, нагрудними знаками, грамотами та подяками Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, Конституційного Суду України й Національної школи суддів України багатьох працівників установи. Більшість з них під час урочистостей знаходилися на прямому відеозв’язку з центральним офісом НШСУ в Києві.

Зокрема, Почесною Грамотою Верховного Суду із врученням пам’ятного знака нагороджено директорку Харківського регіонального відділення Лілію Гуцал та заступницю директора відділу “Тестологічний центр” Галину Прокопанич.

Почесною Грамотою Вищої ради правосуддя відзначено начальницю відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Катерину Леонтович.

Почесною Грамотою Ради суддів України відзначено начальницю відділу підготовки викладачів (тренерів) Любов Гончар, заступницю начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамару Закревську та провідну наукову співробітниця відділу “Тестологічний центр” Катерину Слюсареву.

Сертифікатом переможниці історико-правової вікторини “Незалежні, бо вільні духом” у межах онлайн-лекцій, спрямованих на просвіту та виховання юридичної культури в інтелектуальній молоді України, проведеної  Конституційним Судом України спільно з Національною школою суддів України, нагороджено головну наукову співробітницю відділу підготовки викладачів (тренерів) Оксану Кабиш.

Подяками Секретаріату Конституційного Суду України за організацію та проведення навчальних заходів для працівників апаратів судів та зокрема розроблення спеціальних навчальних програм підвищення кваліфікації державних службовців відзначено заступницю начальника відділу “Вінницький навчальний центр” Валентину Борисенко та Національного агентства з питань запобігання корупції викладачку відділу підготовки викладачів (тренерів), експертку курсу від Національної школи суддів України “Доброчесна судова влада” Наталію Ахтирську.

Найвищу нагороду Національної школи суддів України – Почесну відзнаку вручено головній науковів співробітниці відділу “Тестологічний центр” Єлизаветі Ковтюк, директору Одеського регіонального відділення Володимиру Пироговському та заступниці начальника відділу спеціальної підготовки суддів Діані Сніцаренко.

До того ж за активну участь в роботі НШСУ було відзначено Почесними грамотами та Подяками й інших працівників установи.

Микола Оніщук подякував працівникам Національної школи суддів України за плідну роботу, привітав колектив установи та гостей із прийдешніми різдвяними й новорічними святами, а також побажав скорішої перемоги.