Національна школа суддів України

Застосування штучного інтелекту в правосудді

12 квітня 2024 року Одеське регіональне відділення провело всеукраїнський семінар для суддів місцевих та апеляційних судів “Застосування штучного інтелекту (artificial intelligence) в правосудді: зарубіжний та вітчизняний досвід”.

Директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський привітав тренерів і учасників заходу, ознайомив з програмою і правилами проведення заходу.

Для викладання на семінарі запрошені: суддя Конституційного Суду України, заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Віктор Городовенко; суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді, доктор юридичних наук, професор Ян Берназюк; заступник керівника департаменту аналітичної та правової роботи Апарату Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент Геннадій Зеленов; старша викладачка Національного університету “Києво-Могилянська академія”, кандидат юридичних наук, адвокат Марія Мельник.

Згідно з програмою учасники розглянули штучний інтелект як основу цифрового судочинства, використання асистивних (допоміжних) технологій у судочинстві. Дізнались про використання штучного інтелекту в діяльності Верховного Суду. Також обговорили вектор можливостей та ризиків використання штучного інтелекту для формування судової аргументації.

Лекції супроводжувались сесіями запитань-відповідей.

На завершення учасники поділились враженнями від отриманої інформації.