Національна школа суддів України

Застосування OSINT у справах про воєнні злочини

16 листопада 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України проводить тренінг “Дослідження інформації з відкритих джерел (OSINT)” спільно з Консультативною місією Європейського Союзу для суддів місцевих загальних судів (кримінальна спеціалізація).

Навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який привітав суддів, ознайомив учасників з програмою всеукраїнського тренінгу та викладацьким складом, нагадав про правила особистої безпеки, побажав плідної роботи під час обговорення проблемних питань застосування OSINT.

З вітальною промовою виступив старший радник з питань ОSINT, КМЄС Міхал ВИВОДА (Чеська республіка), який подякував учасникам за участь у тренінгу, підкреслив важливість і корисність проведення цього заходу.

Під час проведення тренінгу старший радник з питань Міхал ВИВОДА ознайомив слухачів з нормативно-правовою базою щодо застосування OSINT у справах про воєнні злочини, розповів про основні джерела OSINT та інструментарій, що використовується під час роботи в OSINT;  зупинився на цифрових доказах та підготовці персонального комп’ютера до OSINT, розглянув приклади використання OSINT та проблемні питання, що виникають в OSINT; звернув увагу суддів на необхідності безпечного користування соціальними мережами.

Експерти з ОSINT Центру інформаційного спротиву (CIR) Адам Роберт РУТЛАНД (Сполучене Королівство) і Белен Карраско РОДРІГЕС (Іспанія), а також старший радник з питань ОSINT, КМЄС Міхал ВИВОДА провели для суддів місцевих загальних судів воркшоп з питань практичного застосування OSINT, на якому розглянули практичні приклади пошуку інформації з відкритих джерел, а також демонстрацію роботи в OSINT.

На тренінгу судді місцевих загальних судів мали можливість обговорити з експертами проблемні питання застосування OSINT у справах про воєнні злочини.

За підсумками успішного навчання на тренінгу слухачі отримають електронний Сертифікат НШСУ.