Національна школа суддів України

Засідання Урядового комітету

1 лютого 2023 року начальних юридичного відділу Національної школи суддів України Олександр Пелих узяв участь в онлайн–засіданні Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони та правоохоронної діяльності (під головуванням Немчінова О. М.) при розгляді проєкту постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Державної антикорупційної програми на 2023–2025 роки”.

У ході засідання було вкотре представлено позицію Національної школи суддів України щодо виключення кримінальної відповідальності суддів за свавільне зловживання своїми повноваженнями без зазначення чітких законодавчих критеріїв, що може призвести до відновлення практики попередніх років вчинення тиску на суддів через безпідставне притягнення до кримінальної відповідальності.

Зокрема, в запереченнях НШСУ вказується: “Будь-яке зловживання суддею своїми повноваженнями охоплюється вже діючими складами злочинів, передбачених розділом ХVII Кримінального кодексу України. Визначення суддів спеціальними суб’єктами кримінальної відповідальності, які (як і судді Конституційного суду) наділені суддівським індемнітетом, є очевидно неконституційним. З огляду на значну суперечливість пропозицій щодо запровадження кримінальної відповідальності за свавільне зловживання своїми повноваженнями, її законодавче впровадження буде потребувати висновку Венеційської комісії”.