Національна школа суддів України

Запуск курсів HELP для українських суддів та прокурорів

13–14 листопада 2023 року проєкт Ради Європи “HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни” (далі – Проєкт) спільно з Національною школою суддів України та Тренінговим центром прокурорів України запустили два тренінгових онлай-курси HELP з тьюторами “Заборона неналежного поводження” та “Права людини в збройних силах”. Учасниками курсу є група українських суддів та прокурорів.

Відкрили дистанційні курси вступними промовами Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак, заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Ерленд Фалк, проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна, заступник директора Тренінгового центру прокурорів України Андрій Орлеан та заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ Тамара Закревська. Було наголошено на важливості співпраці Проєкту з національними установами суддівської та прокурорської освіти у питанні адаптації курсів HELP до національного законодавства. Проєкт спрямований на підвищення кваліфікації нинішніх/майбутніх юристів в Україні (суддів, прокурорів, адвокатів, інших працівників суду та студентів-юристів) для ефективного застосування ними європейських стандартів у галузі прав людини, зокрема і під час війни. У його межах будуть розроблятися нові курси HELP Ради Європи з міжнародного гуманітарного права та прав людини, а також адаптовуватися для українських юристів вже створені навчальні курси HELP і модулі.

Представниці Проєкту Ольга Костенко та Галина Смірнова презентували платформу HELP та завдання Проєкту, які полягають у наданні підтримки відповідним навчальним закладам системи правосуддя та Національній асоціації адвокатів України, а також юридичним факультетам/університетам для підвищення кваліфікації нинішніх і майбутніх юристів у сфері стандартів та практик Ради Європи.

Тьютори курсу “Заборона неналежного поводження” – суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області, суддя-тренерка Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук Тетяна Шевиріна та начальник Департаменту протидії порушенням прав людини у правоохоронній та пенітенціарній сферах Офісу Генерального прокурора Михайло Подоляк – зробили вступ до національного курсу “Заборона неналежного поводження”, під час проходження якого учасники матимуть можливість поглибити свої теоретичні знання законодавства, що регулює питання неналежного поводження, а саме його поняття і види; сферу застосування; вивчити відповідну практику та підходи ЄСПЛ до тлумачення положень статті 3 Європейської конвенції з прав людини та національну судову практику; оволодіти навичками кваліфікації дій, що підпадають під ознаки неналежного поводження, через визначення ознак катування та поняття “порогу жорстокості”. Крім того, увагу буде приділено міжнародним зобов’язанням України в частині запровадження ефективних механізмів протидії неналежному поводженню та розслідуванню повідомлень про випадки катувань крізь призму змін до національного законодавства та аналізу відповідних звітів міжнародних структур.

Учасники курсу також зможуть опрацювати питання в частині правового регулювання щодо запобігання та протидії домашньому насильству, прослідкувати трансформацію законодавства в розрізі міжнародних зобов’язань України за Стамбульською конвенцією; оволодіти навичками кваліфікації домашнього насильства як кримінально караного діяння через визначення суб’єктного складу правовідносин та такої його ознаки, як систематичність; ознайомитися з відповідною практикою ЄСПЛ та національних судів; оволодіти навичками застосування “теста Енгеля” через розуміння підходу ЄСПЛ до тлумачення поняття “кримінальне обвинувачення”, вжите у тексті статті 6 ЄКПЛ, в контексті розгляду національними судами справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 173-2 КУпАП. Особливу увагу буде приділено питанням виявлення випадків неналежного поводження в умовах збройного конфлікту, а також перевірці відповідних повідомлень і розслідуванню правопорушень.

Тьюторки курсу “Права людини в збройних силах” – суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина Маліновська та адвокатеса, медіаторка, голова Комітету з трудового права НААУ, керівниця Центру трудового права та соціального забезпечення ВША НААУ Вікторія Поліщук – зробили вступ до національного курсу “Права людини в збройних силах”, під час проходження якого учасники матимуть можливість поглибити свої теоретичні знання щодо законодавства, що регулює міжнародну практику прав людини в збройних силах, вивчити відповідну практику ЄСПЛ та право ЄС. Окрему увагу буде приділено численній судовій українській практиці та рекомендаціям, коли та за яких умов доцільно буде застосовувати міжнародну практику чи рішення ЄСПЛ в українській судовій практиці. Разом з учасниками в адаптованому курсі буде розглянуто колізійні моменти та проаналізовані практичні ситуації й способи їх вирішення в українській судовій практиці. Після проходження курсу судді-учасники краще розумітимуть права людини та основоположні свободи військовослужбовців й механізми їх захисту у мирний та військовий час (у контексті їх повсякденної роботи та служби, у тому числі в місіях за кордоном).

Під час запуску нових курсів із тематичними доповідями перед учасниками також виступили суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Марчук (“Огляд практики Верховного Суду у сфері застосування європейських стандартів протидії неналежному поводженню”), Представник Уповноваженого з прав людини в місцях несвободи Віталій Нікулін (“Національний превентивний механізм як інструмент запобігання неналежному поводженню в місцях несвободи”) та суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський (“Еволюція практики Європейського суду з прав людини щодо статті 3 ЄКПЛ”), Представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко (“Права військовослужбовців в Україні”), суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Надія Стефанів (“Огляд рішень Верховного Суду у сфері прав військовослужбовців в Україні”) та адвокат, заступник голови комітету з питань медіації Національної асоціації адвокатів України Станіслав Скрипник (“Права людини в збройних силах”).

Учасники, які успішно завершать представлені курси і пройдуть оцінювання, встановлене тьюторами, отримають сертифікати Програми HELP Ради Європи, Національної школи суддів України та Тренінгового центру прокурорів України.

Від НШСУ у заході також брала участь начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей.