Національна школа суддів України

Запобіжні заходи в умовах воєнного стану

27 жовтня 2022 року Національна школа суддів України розпочала проведення семінару-практикуму “Досудове розслідування та судовий розгляд в умовах воєнного стану: виклики сьогодення” в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів.

Навчання організовано та проводиться спільно відділом підготовки суддів та Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи семінар директорка Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Оксана Польна зазначила, що інформація підготована фаховим тренерським складом буде актуальною та корисною для суддів-учасників підготовки.

У своєму вступному слові заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Короткова привітала учасників та коротко розповіла про ідею виникнення теми семінару. Опісля вона представила учасникам викладачів-тренерів залучених до проведення навчання, серед яких є і судді з тих регіонів України, де зараз відбуваються активні бойові дії.

До проведення семінару-практикуму було залучено Ольгу Короткову; суддю Київського районного суду м. Харкова, кандидатку юридичних наук Світлану Муратову; суддю Бориспільського міськрайонного суду Київської області Дмитра Ткаченка та суддю Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, докторку філософії в галузі права Ірину Шаповалову. Модерувала захід Ольга Короткова.

Серед тем, що виносились на розгляд і обговорення були: особливості здійснення кримінального провадження в умовах воєнного стану, зокрема, розподіл справ між суддями; організація роботи в умовах, коли відсутня технічна можливість доступу до Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи; забезпечення проведення відеоконференцзв’язку. Із учасниками аналізувались також окремі питання, пов’язані з досудовим розслідуванням в умовах сьогодення. Належного висвітлення отримав судовий розгляд кримінального провадження та застосування запобіжних заходів в умовах воєнного стану. Протягом усього навчання тренерами проводились модеровані дискусії на основі наданого учасникам матеріалу та відбувалось обговорення важливих проблемних питань, що виникають у їх професійній діяльності.

Із програмою семінару-практикуму можна ознайомитись тут.