Національна школа суддів України

Захист прав людини в порядку денному методологічної літньої школи

26 – 29 серпня 2014 року в місті Львові працює методологічна літня школа з питань застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини для суддів адміністративних та загальних місцевих судів.

Школу організував Координатор проектів ОБСЕ в Україні спільно з Національною школою суддів України за фінансової підтримки Уряду Канади в рамках проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”. Учасниками заходу є судді–викладачі, фахівці в галузі прав людини, зокрема Назар Кульчицький (Урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини 2012–2013), Ірина Кушнір (представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини), Павло Пушкар (старший юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини) та інші.

Національну школу суддів України в роботі методологічної школи представляють Наталія Шукліна – проректор з науково–дослідної роботи, Анатолій Костенко – проректор з підготовки кадрів для судових органів, Ольга Подоляк – начальник відділу підготовки суддів та працівників апаратів судів, Олександр Гашицький – начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, Оксана Польна – в. о. директора Львівського регіонального відділення, Тетяна Фулей – начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства та його удосконалення, Вікторія Семенюк – головний науковий співробітник відділу вивчення міжнародного досвіду організації діяльності судів.

Відкриваючи захід, Наталія Шукліна наголосила на важливості організації та проведення першої літньої школи, присвяченої питанням застосування суддями при винесені судових рішень норм Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та використання практики ЄСПЛ.

Наталія Шукліна проінформувала, що Національна школа суддів України приступила до розробки стандартизованої двотижневої програми підготовки суддів, призначених на посаду вперше (перший рік роботи), яка буде складатися з 10 навчальних курсів, один з яких – “Застосування Конвенції та практики ЕСПЛ при здійсненні правосуддя”. Питання застосування Конвенції і практики ЄСПЛ включені до програми підготовки суддів усіх спеціалізацій,  тому професійна підготовка суддів–тренерів із вказаної тематики є актуальною та необхідною.

Оскільки особливістю літньої школи є її методологічний характер,  Наталія Шукліна висловила сподівання, що учасники отримають не лише нові знання, але й набудуть нових навичок, які передадуть своїм колегам під час проведення навчальних заходів у Національній школі суддів України. Наталія Шукліна подякувала представників проекту ОБСЕ за підтримку даного заходу та побажала учасникам літньої школи цікавої та ефективної роботи.