Національна школа суддів України

Захист потерпілих та покарання винних у вчиненні воєнних злочинів

18 серпня 2023 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів семінар “Застосування норм міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права під час судового розгляду справ про воєнні  злочини. Актуальна судова практика щодо військових злочинів”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України у співпраці з Громадською організацією “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів”.

Відкриваючи семінар, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників та представила запрошених викладачів-тренерів. Очільниця відділення звернула увагу, що задана тематика не вперше піднімається НШСУ, але зараз вона ще більш актуальна. Залишається багато питань, виникають дискусії, тому варто бути максимально активними та брати участь в запропонованих інтерактивах,- резюмувала директорка.

У своєму вступному слові суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, президентка ГО “Всеукраїнська асоціація жінок-суддів” Надія Стефанів розповіла про розроблення курсу та співпрацю із Представництвом в Україні Фонду Академія Фольке Бернадотта. Вона звернула увагу учасників на те, що запропонована тема семінару динамічна, а тому тренерами завжди вносяться зміни та доповнення.

До проведення заходу було також залучено cуддю Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидата юридичних наук, доцента, старшого наукового співробітника Миколу Мазура, який має багато досвіду у висвітленні питань щодо воєнних та військових злочинів.

Серед тем, що виносились на розгляд були:

– міжнародні злочини та міжнародні трибунали;

– загальна характеристика воєнних та військових злочинів як окремих категорій кримінальних правопорушень за Кримінальним кодексом України;

– застосування норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права у кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів, вчинених під час збройної воєнної агресії рф в Україні;

– проблемні питання судового розгляду справ про військові злочини, забезпечення дотримання прав військовослужбовців;

– аналіз взаємозв’язку норм міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права з національним кримінальним правом у контексті їх застосування при ухваленні судових рішень у кримінальних провадженнях щодо військових та воєнних злочинів.

З метою поглиблення знань слухачів щодо практики розгляду кримінальних проваджень, щодо воєнних та військових злочинів, слухачі разом із викладачами детально обговорювали та аналізували судові рішення у цій категорії справ.

Під час заходу викладачами пропонувались до вирішення практичні завдання із наступним їх обговоренням.