Національна школа суддів України

Врахування думки дитини судом: особливості процедури та міжнародна практика

6 грудня 2023 року Національна школа суддів України провела семінар для суддів місцевих загальних судів “Застосування міжнародних стандартів під час з’ясування думки дитини судом”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

У своєму вступному слові директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників та ознайомила слухачів із програмою. Оксана Орестівна наголосила, що судові спори за участю дитини є надзвичайно складними як з практичної, так із емоційної точки зору, адже в першу чергу при вирішенні справи підлягають інтереси дитини, а не самих сторін спору. Враховуючи думку дитини, суди повинні розуміти, що малолітня дитина є вразливою до різних маніпуляцій з боку  дорослих, а також враховувати всі обставини, що могли спричинити формування саме такої думки в дитини, адже мова йде про вкрай чутливу сферу правовідносин,  підсумувала очільниця відділення.

Заступниця начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Тамара Закревська, яка є модераторкою заходу,  представила викладачів, залучених до проведення заходу, коротко окреслила заплановані завдання семінару та побажала учасникам плідних дискусій.

До проведення навчання було залучено суддю Кельменецького районного суду Чернівецької області Анну Проценко, суддю Бахмацького районного суду Чернігівської області Павла Пархоменко та директора Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судового експерта за експертною спеціальністю “Психологічні дослідження”, поліграфолога Олега Назарова.

Впродовж заходу викладачі ознайомили суддів з міжнародними стандартами опитування дитини та особливостями національної практики; обговорили врахування психологічних особливостей дітей, шляхом залучення психолога з метою застосування методики “Зелена кімната” під час судового розгляду.

По завершенні учасники поділились власним досвідом розгляду справ за участю дітей та обговорили проблемні питання, які виникають у їх практиці.