Національна школа суддів України

Відродження військової юстиції в Україні

26 вересня 2023 року ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та проректор Наталія Шукліна взяли участь у роботі круглого столу “Відродження військової юстиції в Україні”, організованому Асоціацією правників України спільно з Міністерством оборони України.

Фахову дискусію розпочав начальник Головного управління військової юстиції Олексій Муравйов та начальник Відділу розвитку військової юстиції та взаємодії з правоохоронними органами Головного управління Військової юстиції, член Правління Асоціації правників України Ілля Костін, який представив напрацювання робочої групи про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань зміцнення військової дисципліни та правопорядку, зокрема створення військової поліції в Україні.

Під час круглого столу відбулася професійна дискусія на тему “Створення системи військової юстиції в Україні. Що заважає?”. Зокрема, до обговорення було винесено питання: “Створення військової поліції”; “Організаційно-правові проблеми відновлення та організації діяльності підрозділів військової прокуратури в системі органів прокуратури України”; “Військові суди vs. спеціалізація суддів?”; “Що заважає або хто? І що можемо зробити разом?.

Микола Оніщук у своєму коментарі, зокрема, наголосив на важливості приведення військової юстиції в Україні до стандартів НАТО. Крім того, ректор поінформував учасників дискусії про те, що Національна школа суддів України активно працює над розробкою та впровадженням навчальних курсів для українських суддів з тематики розгляду справ про військові та воєнні злочини і надалі готова співпрацювати з Міністерством оборони України та професійною спільнотою з питань, які були обговорені у ході круглого столу.

Участь у фахові дискусії взяли: Станіслав Кравченко, Голова Верховного Суду, Олег Ткачук, суддя Великої Палати Верховного Суду, Ірина Тесленко, суддя Солом’янського районного суду м. Києва,  Сергій Шаптала, начальник Генерального штабу Збройних Сил України, генерал-лейтенант, Сергій Наєв, командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України, генерал-лейтенант, Володимир Гуцол, начальник Військової служби правопорядку у Збройних Силах України – начальник Головного управління Військової служби правопорядку ЗСУ, генерал-майор, Микола Синельников, керівник Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Центрального регіону, Павло Богуцький, завідувач наукової лабораторії військового та міжнародного гуманітарного права ДНУ “Інститут інформації, безпеки і права НАПрН України”, д.ю.н., доцент, заслужений юрист України, генерал – майор юстиції запасу, Ленур Мамбетов, радник Міністра оборони України, та інші зацікавлені особи.