Національна школа суддів України

Відповідальність військовослужбовців за кримінальні правопорушення

8 грудня 2023 року Одеське регіональне відділення спільно з Дніпровським і Львівським регіональними відділеннями провели семінар-практикум для суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Кримінальна відповідальність військовослужбовців: особливості кваліфікації та призначення покарання”.

З вітальними словами до суддів звернулися директор Одеського регіонального відділення Володимир Пироговський, який познайомив учасників з програмою заходу і правилами онлайн-навчання, директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський підкреслив актуальність теми в період воєнного стану та воєнних дій, директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна побажала плідної роботи на семінарі.

До проведення навчання було запрошено суддю Шевченківського районного суду м. Києва, доктора філософії в галузі права Ларису Радуцьку; голову Червонозаводського районного суду м. Харкова, кандидата юридичних наук Максима Глобу; суддю Ізмаїльського  міськрайонного суду Одеської області Івана Яковенка та суддю Маловисківського районного суду Кіровоградської області, кандидата юридичних наук Дмитра Кратка.

Упродовж семінару викладачі надали загальну характеристику та визначили кваліфікацію військових кримінальних правопорушень, обговорили з колегами особливості кримінальних правопорушень, а саме:

  • проти порядку підлеглості та військової честі,
  • у сфері охорони державної таємниці,
  • проти порядку проходження військової служби,
  • проти порядку збереження та користування військовим майном,
  • проти встановленого порядку несення військової служби на полі бою чи в районі бойових дій.

Після завершення заходу проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення семінару.