Національна школа суддів України

Узагальнення практики розгляду Вищою радою правосуддя та її дисциплінарними органами дисциплінарних справ щодо суддів

9 лютого 2024 року відбулося відкрите обговорення Узагальнення практики розгляду Вищою радою правосуддя та її дисциплінарними органами дисциплінарних справ щодо суддів (за матеріалами справ 2017–2021 років). Це Узагальнення є джерелом систематизованої інформації щодо практики ухвалення Вищою радою правосуддя та її дисциплінарними органами рішень щодо дисциплінарної відповідальності суддів, корисним для членів Вищої ради правосуддя, дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя та інших правників, до сфери інтересів яких належать питання діяльності ВРП. Узагальнення сприятиме підвищенню професіоналізму суддів завдяки більш чіткому розумінню вимог до здійснення ними суддівської діяльності та дотримання стандартів поведінки в контексті дисциплінарної відповідальності, кращій обізнаності громадян у питаннях відповідальності суддів, що загалом слугуватиме підвищенню довіри суспільства до судової влади.

У фаховому обговоренні взяли участь ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, заступниця керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Наталія Петрова, менеджерка Проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади в умовах війни та післявоєнного періоду” Ірина Кушнір, керівник компоненту з питань судової реформи Проєкту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні (Право-Justice III)” Володимир Чабан, суддя Ржищевського міського суду Київської області, член Ради суддів України Андрій Потапенко, члени Вищої ради правосуддя.

У своєму виступі під час обговорення Микола Оніщук наголосив на необхідності захисту суддівської незалежності через передбачувану дисциплінарну практику. Для підвищення правової визначеності важливо і надалі приділяти увагу єдності підходів до тлумачення та застосування норм щодо дисциплінарної відповідальності суддів. Представлене Узагальнення є надзвичайно корисним та суттєво доповнює впроваджені Національною школою суддів України навчальні курси з питань дисциплінарної відповідальності суддів.

Із повним текстом Узагальнення можна ознайомитись на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя.

Від Національної школи суддів України у фаховому обговоренні також узяв участь заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Кравчук.