Національна школа суддів України

Усеукраїнська підготовка для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів

25 вересня 2023 року Національна школа суддів України розпочала проведення тижневої усеукраїнської онлайн–підготовки для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів. Навчання організовано і проводиться Національною школою суддів України (м. Київ) спільно з Дніпровським та Харківським регіональними відділеннями.

Підготовку відкрили начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький та директор Дніпровського РВ Володимир Поплавський.

Привітавши учасників, начальник відділу підготовки суддів наголосив на необхідності проходження суддями тижневої підготовки задля дотримання вимог, що передбачені Законом України “Про судоустрій і статус суддів”, а також правилах навчання в онлайн-форматі. Задля потреб слухацької аудиторії НШСУ підготувала Програму, яка охоплює широке коло актуальних тем і судової практики.

До проведення навчання залучено суддів Великої Палати Верховного Суду Олену Ситнік, Сергія Мартєва, Дмитра Гудиму, Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталію Антонюк та Ігора Іваненка, Верховного суду у Касаційному цивільному суді Наталію Сакару, Євгена Синельникова, Ольгу Ступак та Василя Крата, Вищого антикорупційного суду Олексія Кравчука, місцевих загальних судів Олександра Гарського, Харківського апеляційного суду Віктора Яцину, директора Академії фінансового моніторингу, кандидата юридичних наук, доцента Ростислава Марчука, директорку Центру дослідження правових проблем перехідного правосуддя Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, доцентку НаУКМА, членкиню Комісії з правової реформи України та Міжвідомчої комісії з імплементації міжнародного гуманітарного права в Україні, засновницю і директорку Центру міжнародного гуманітарного права і перехідного правосуддя, кандидатку юридичних наук Оксану Сенаторову, а також професорку кафедри цивільного права № 1 Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, докторку юридичних наук, професорку, членкиню-кореспондентку Національної академії правових наук України, заслужену діячку науки і техніки України Інну Спасибо-Фатєєву.

Підготовка має на меті поглибити знання суддів, що допомагатимуть їм при здійсненні ними професійної діяльності, приділити час обговоренню колізійних норм і судової практики. 26 вересня 2023 року в рамках підготовки суддів буде проведено семінар-практикум  “Мовне оформлення судових рішень”.

Серед інших тем, що виноситимуться на розгляд слухацької аудиторії є:

– деякі питання застосування норм права у трудових правовідносинах (юрисдикційність, особливий період, інші);

– використання ЄСІТС під час розгляду цивільних справ: огляд окремих правових позицій ВС;

– розвиток інституту викривачів у кримінальних провадженнях;

– реалізація антикорупційної політики в Україні;

– практика та виклики застосування норм МГП українськими судами;

– порушення законів та звичаїв війни (ст.438 КК): значення і застосування норм МГП і МКП;

– право на справедливий суд: дотримання вимог справедливого судового процесу у справах про воєнні злочини;

– злочини проти основ національної безпеки України: кримінально-правова характеристика;

– ефективність і належність як критерії способів захисту права власності;

– ефективні способи захисту прав власників і користувачів земельних ділянок: актуальна практика Великої Палати Верховного Суду;

– особливості розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої внаслідок збройної агресії рф проти України.

Належну увагу буде приділено розгляду і обговоренню практики Верховного Суду, зокрема проблемним питанням, які виникають при заміні боржника у виконавчому провадженні та практиці Великої Палати з цього питання.

Слухачі у співпраці із викладачами-тренерами аналізуватимуть актуальну практику Європейського суду з прав людини щодо захисту викривачів та у справах проти України за період 1 січня – 1 квітня 2023 року.