Національна школа суддів України

Українське ділове мовлення з професійним спрямуванням

21 вересня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України провела семінар для суддів та працівників апарату Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду на тему: “ Українське ділове мовлення”. 

Вітальним словом розпочав семінар начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Іван Балаклицький, який зазначив, що українська ділова мова постійно розвивається і збагачується і цей процес супроводжується усталенням обов’язкових для всіх літературних норм. Тема семінару актуальна, оскільки практична діяльність юриста пов’язана з інтенсивним усним і писемним спілкуванням, із підготовкою й оформленням значної кількості документів, що вимагає доброго знання мови загалом і фахової зокрема.

Семінар проходив за участі головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, доцента, кандидата філологічних наук Оксани Кабиш, яка в ході презентації акцентувала увагу суддів та працівників апарату суду на типових мовленнєвих помилках, суперечливих та складних проблемах морфології і синтаксису сучасної  української літературної  мови.  Оксана  Кабиш розглянула з учасниками письмові види ділового спілкування - це численні службові документи: листи, протоколи, звіти, довідки, акти, заяви, договори, розпорядження та інші. Викладачка під час виступу опрацювала зі слухачами систему вправ, практичних рекомендацій, виконання яких допоможе уникнути помилок у писемному й усному мовленні та сприятиме засвоєнню нових рекомендацій щодо правильного вживання закінчень іменників, деяких сполучників і прийменників, ступенів порівняння прикметників, використання числівників, дієприкметників, пасивних конструкцій у текстах. Корисним для практичного застосування було виконання суддями та працівниками апарату суду низки практичних завдань, опрацювання правопису під час оформлення проектів судових рішень, які потребували знань з українського ділового мовлення за професійним спрямуванням, адже саме дотримання сукупності всіх мовленнєвих норм є однією з передумов підтримання авторитету суду.

Під час семінару учасники висловлювали свою точку зору з приводу предмета обговорення, дискутували, виконували індивідуальні та практичні завдання, що сприяло оволодінню тонкощами українського ділового мовлення.

Повний текст програми семінару розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.