Національна школа суддів України

Триває розробка тренінгу для суддів щодо відшкодування шкоди, завданої агресією рф проти України

6 грудня 2023 року у Національній школі суддів України відбулося засідання групи розробників навчального курсу для суддів “Відшкодування шкоди, заподіяної рф у процесі збройної агресії громадянам та юридичним особам в Україні”. Робота засідання проходила під керівництвом в. о. ректора Національної школи суддів України Наталії Шукліної.

Участь у засіданні розробників взяла Ганна Христова, керівниця Проєкту Ради Європи “Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні”.

У ході напрацювання навчального курсу Національною школою суддів України було проведено опитування серед суддівського корпусу для визначення проблемних питань щодо розгляду указаної категорії справ, очікувань та запитів суддів стосовно навчального курсу.

 Підготовка вказаного навчального курсу проводиться за декількома модулями (блоками). На засіданні робочої групи розробниками Надією Стефанів, суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, Ольгою Ступак, суддею Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, Іриною Шаповаловою, суддею Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, Анною Шевченко, суддею Київського окружного адміністративного суду, які очолюють підготовку авторським колективом модулів (блоків), презентовано підготовлені матеріали кожної із підтем майбутнього навчального курсу.

У ході обговорення напрацьованих матеріалів розробники визначилися щодо подальших дій з підготовки курсу та доповнення матеріалів.

До участі у роботі авторського колективу також запрошено Михайла Полєннікова, провідного судового експерта лабораторії економічних досліджень Київського науково дослідного інституту судових експертиз, з метою підготовки лекції для суддів щодо проведення експертних досліджень при розгляді справ про відшкодування шкоди, заподіяної у процесі збройної агресії.