Національна школа суддів України

Тренінг для тренерів щодо актуальної практики ЄСПЛ: кримінальний аспект

19–20 березня 2024 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Управлінням програм співробітництва Ради Європи в рамках проєкту “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду”, “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України” та Програмою підтримки ОБСЄ для України у межах проєкту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя, Фаза ІІ” провела тренінг для тренерів “Актуальна практика ЄСПЛ: кримінальний аспект”.

Заняття відкрила та надалі модерувала начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національна школа суддів України, експертка ОБСЄ Тетяна Фулей, яка під час відкриття тренінгу окреслила його мету та завдання, зосередила увагу на важливості проведення такого заходу для суддів-тренерів.

Менеджерка Проєкту Ради Європи “Зміцнення прав людини в системі кримінальної юстиції України” Аліса Пєтухова також виступила з вітальним словом, у якому підкреслила ефективність співпраці з Національною школою суддів України у процесі застосування актуальної практики ЄСПЛ, оскільки ця тематика залишається одним із пріоритетних напрямів спільної роботи.

Для проведення тренінгу було запрошено фахову команду викладачів (тренерів): Тетяна Фулей, Олександру Яновську, суддю Верховного Суду, національну консультантку Ради Європи, Маркіяна Бема, адвоката, партнера адвокатського об’єднання “Назар Кульчицький і партнери”, національного експерта Ради Європи, Назара Кульчицького, адвоката, партнера адвокатського об’єднання “Назар Кульчицький і партнери”, національного експерта Ради Європи, Маргариту Сокоренко, Уповноважену у справах Європейського суду з прав людини.

Тренінг проходив з використанням інтерактивних методик навчання, модерованих дискусій та виконанням практичних завдань. Учасники та учасниці тренінгу мали можливість ознайомитися з мінілекціями, попрацювати в малих групах над практичними завданнями та перевірити себе під час вхідного і вихідного експрес-опитування.

Під час навчання було опрацьовано п’ять  модулів:

– право на життя та заборона катування, нелюдського та такого, що принижує гідність поводження (ст. 2 та 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод);

– право на свободу та особисту недоторканість (ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод);

– право на повагу до приватного життя та кореспонденції (ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод);

– право на справедливий суд (ст.  6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод);

 – право власності в кримінальному процесі (ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод).

У другий день тренінгу було презентовано узагальнення практики ЄСПЛ у справах проти України за 2023 рік та висвітлено особливості реалізації професійних прав суддів та гарантії ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Зроблено акцент на загальних гарантіях безсторонності та незалежності суду, загальних вимогах щодо допустимості доказів, доказів, здобутих в результаті порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, щодо провокації злочину.

По закінченню навчання учасники та учасниці отримали сертифікати Національної школи суддів України.