Національна школа суддів України

Тлумачення правових норм як інструмент правозастосовної діяльності суду

20 жовтня 2023 року Одеське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Одеським апеляційним судом провели всеукраїнський семінар для суддів і помічників суддів місцевих загальних судів  “Тлумачення правових норм як інструмент правозастосовної діяльності суду: мета, способи та межі”.

Учасників привітали директор Одеського РВ Володимир Пироговський і заступник голови Одеського апеляційного суду, кандидат юридичних наук, доцент Андрій Дришлюк, який виступив і модератором заходу.

На початку семінару суддя Конституційного Суду України, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Галина Юровська виступила з лекцією щодо застосування юридичних позицій КСУ під час тлумачення цивільно-правових норм.

Тлумачення норм права як стадію правозастосування в цивільному процесі обговорив з учасниками Леонід Лічман – суддя у відставці,   провідний науковий співробітник Науково-дослідницького інституту правотворчості та науково-правових експертиз НАПрН (Національна академія правових наук України),  заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, доцент.

Суддя Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області, кандидат юридичних наук Тетяна Шевиріна презентувала тлумачення як стадію реалізації дискреційних повноважень суду на прикладі порівняльного аналізу у цивільному та кримінальному судочинстві.

Андрій Дришлюк роз’яснив місце актів тлумачення в системі джерел цивільного права і процесу.

Численні питання учасників свідчать про актуальність теми семінару. В анкетах зворотного зв’язку судді поділилися враженнями та побажаннями щодо тем для наступних занять.