Національна школа суддів України

Судово-експертна діяльність в умовах воєнного стану

9 квітня 2024 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних судів семінар “Особливості проведення судових експертиз в умовах воєнного стану”.

Навчання організовано та проведено Львівським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Вітальною промовою семінар відкрила директорка відділення Оксана Польна, яка представила викладачів, залучених до проведення заходу, ознайомила учасників з програмою та організаційними вимогами участі в онлайн-заході та відмітила ефективну співпрацю Львівського Науково-дослідного інституту судових експертиз із Національною школою суддів України в частині проведення пізнавальних навчань для суддів та працівників апаратів судів.

Із вітальним словом до учасників звернулася директорка Львівського Науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, голова Дисциплінарної палати Центральної експертно-кваліфікаційної комісії Міністерства юстиції України Марія Зелінська, яка розповіла про напрямки роботи інституту судових експертиз та зосередила увагу на ряді питань, з якими зіткнулися під час запровадження в країні воєнного стану. Очільниця інституту також відмітила значну кількість призначених експертиз, які надходять із різних регіонів, та про необхідність розширення штату працівників НДІСЕ задля проведення якісної та фахової експертизи у встановлені законом строки.

Марія Зелінська розпочала семінар з інтерактивної лекції щодо проблемних питань, які виникають при організації виконання ухвал судів про призначення судових експертиз.

Питання судової практики судових експертиз в умовах воєнного стану висвітлила Ольга Бойко, суддя Сихівського районного суду м. Львова, яка також була модератором даного заходу.

До проведення навчання було також залучено старшого наукового співробітника лабораторії автотехнічних досліджень Львівського Науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Андрія Куйбіду; судову експертку Київського відділення Львівського Науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Анну Касянюк; судового експерта сектору досліджень з питань безпеки життєдіяльності, пожежотехнічних та екологічних досліджень лабораторії інженерно-технічних досліджень Львівського Науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Назара Телюка та завідувача відділом будівельних та оціночно-будівельних досліджень лабораторії інженерно-технічних досліджень Львівського Науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Володимира Хміля.

До уваги учасників заходу запропоновані інтерактивні лекції з презентаціями:

– Особливості призначення інженерно-транспортних експертиз в сучасних умовах;

– Інженерно-екологічні дослідження в умовах воєнного стану;

– Особливості призначення і проведення судово-лінгвістичної експертизи в умовах збройної агресії;

– Судова будівельно-технічна експертиза в умовах воєнного стану.

Протягом усього заходу слухачі мали можливість обмінятися своїми думками та поставити запитання викладачам, а також поділилися практикою розгляду справ із проведенням судових експертиз.

За підсумками семінару кожен учасник отримав Сертифікат Національної школи суддів України.