Національна школа суддів України

Співпраця з проєктом “HELP” у сфері онлайн-навчання

11 квітня 2023 року ректор Микола Оніщук провів робочу зустріч з представницями проєкту Ради Європи “HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України в тому числі під час війни” – міжнародною менеджеркою Ольгою Костенко та старшою спеціалісткою Галиною Смірновою.

У ході зустрічі сторони обговорили стратегічні питання співпраці Національної школи суддів України з Проєктом.

Микола Оніщук, зокрема, поінформував партнерів про пріоритети тем навчальних курсів, які формувались з урахуванням актуальних потреб суддівського корпусу та вимог часу. Для визначення найбільш пріоритетних курсів (із запропонованих понад 25 курсів українською мовою на платформі HELP) НШСУ було проведено онлайн-опитування суддів, які в цей час проходять підготовку з метою підтримання кваліфікації. Результати опитування показали, що найбільш актуальними є курси на тему: кіберзлочини і електронні докази; досудове розслідування та ЄКПЛ; сімейне право і права людини; процесуальні гарантії в кримінальних провадженнях та права потерпілих; етика суддів, прокурорів та адвокатів; міжнародне співробітництво у кримінальних справах. Крім того, ректор запропонував при адаптації курсів HELP до національного законодавства змінити погляд щодо формування їх тематики, зробивши акцент на військовому контексті.

Ольга Костенко представила мету та завдання Проєкту, серед яких низка заходів для суддів з метою підвищення їхньої кваліфікації у питаннях захисту прав людини.

Під час зустрічі було також обговорено можливість запуску курсів HELP для сприяння підвищенню кваліфікації суддів, проведення ТОТ для суддів-тьюторів щодо ефективного застосування європейських стандартів у галузі прав людини, в тому числі під час війни.

За результатами зустрічі було домовлено про підготовку НШСУ узагальнених пропозицій щодо її подальших навчальних потреб та представлення їх на першому засіданні Керівної групи Проєкту.

Учасниками зустрічі також були проректор Наталія Шукліна, начальниця відділу Тетяна Фулей та заступниця начальника відділу Тамара Закревська.