Національна школа суддів України

Спеціальна підготовка як тренінговий майданчик для забезпечення етичних стандартів у правосудді

21 вересня 2018 року проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок взяв участь у спільному засіданні Ради суддів України, Ради прокурорів України, Національної асоціації адвокатів України, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

У програмі цього засідання було передбачено обговорення  питань розробки та запровадження спільних етичних норм і стандартів для правників, які беруть участь у здійсненні правосуддя.

Ініціатором спільного засідання виступила Рада суддів України.

У ході обговорення проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок відмітив, що суддівська освіта вже сьогодні приділяє значну увагу питанням забезпечення високих стандартів етики у сфері правосуддя. Зокрема, нинішні кандидати на посаду судді,  серед яких 64 прокурори та 83 адвокати, у рамках спеціальної підготовки активно навчаються один у одного, комунікують, проходять тематичні тренінги, зокрема щодо судової етики та доброчесності. Тому спеціальна підготовка кандидатів на посаду суді вже сьогодні є тренінговим майданчиком для запровадження спільного навчання суддів, прокурорів та адвокатів з питань етики. Усе це в найближчому майбутньому дозволить вітчизняному правосуддю вийти на якісно новий рівень етичних стандартів.

Учасники засідання виробили рекомендації про  спільне напрацювання Кодексу етики у сфері правосуддя. Крім того, було погоджено запровадження на базі Національної школи суддів України, Національної академії прокуратури України, Академії адвокатури України періодичного спільного навчання суддів, прокурорів, адвокатів з питань професійної етики та практики застосування її правил, відповідальності та забезпечення авторитету судової влади.

На зустрічі були також напрацьовані спільні рекомендацій щодо неухильного дотримання всіма учасниками судових процесів конституційного принципу рівності перед судом і законом.