Національна школа суддів України

Розслідування та судовий розгляд міжнародних злочинів і тяжких порушень прав людини

11 квітня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом ЄС “Право-Justice” розпочали проведення навчального курсу “Розслідування та судовий розгляд міжнародних злочинів та тяжких порушень прав людини” для суддів та прокурорів. Курс складається із 6 інтерактивних модулів з лекційною та практичною частинами, які проводитимуться дистанційно раз на тиждень.

Навчальний захід відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамска-Ґаллант, які підкреслили важливість представленого курсу, оскільки він допоможе суддям і прокурорам краще розуміти засади міжнародного кримінального права, ключових аспектів розслідування та притягнення до відповідальності за воєнні злочини і грубі порушення прав людини.

Перший інтерактивний модуль, який складався з теоретичної та практичної частини, був присвячений опрацюванню питань щодо принципів міжнародного гуманітарного права, основ міжнародних злочинів, звичайних та міжнародних злочинів, кримінальної відповідальності за міжнародні злочини і тяжкі порушення прав людини, застосовності Женевських конвенцій.

До проведення навчання було залучено міжнародних експертів Проєкту ЄС “Право-Justice” – Ґері Коллінза, спеціаліста з гуманітарного права (США), Даріуша Сєліцького, доктора, колишнього міжнародного суддю Верховного суду Косово (Польща), та Корнеліса Верхаерена, спеціаліста з розслідувальної діяльності, правопорядку та безпеки (Нідерланди).

У заключній частині навчання учасники мали змогу обмінятися думками з експертами та поставити додаткові професійні запитання з тематики їх виступів.