Національна школа суддів України

Розпочався навчальний візит групи українських суддів до Гааги

20 листопада 2023 року розпочався п’ятиденний навчальний візит групи українських суддів до міста Гааги (Нідерланди), організований за сприяння Проєкту MATRA-Україна “Зміцнення спроможності України розслідувати та переслідувати міжнародні злочини”, який реалізується Інститутом Ассера у співпраці з Global Rights Compliance. Делегацію очолює ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук.

Програмою візиту передбачено вiдвiдування Мiжнародного кримiнального суду,  зустрічі з представниками Міністерства закордонних справ Нідерландів і Міністерства юстиції та безпеки Нідерландів з питань про взаємну правову допомогу, Ради суддiв Нідерландів та навчальні візити до Міжнародної Комісії з питань зниклих безвісти осіб (ICMP), Спеціалізованої палати Косово.

Також задля обмiну досвiдом передбачено участь українських суддiв у тематичних сесіях: підготовка рішень суду у справах про міжнародні злочини; суди під окупацією та процеси над колаборантами; забезпечення справедливості судових розглядів; презентацiя Міжнародного бюро злочинів Окружного суду Гааги щодо роботи з потерпілими та свідками; режими відповідальності (зокрема командна відповідальність).

Під час візиту українські судді зможуть обговорити з колегами особливості розгляду справ про воєнні злочини, підходи до застосування міжнародного права в національній практиці, етичні питання, що стосуються захисту жертв та свідків у справах про воєнні злочини, а також матимуть змогу ознайомитись з найкращими міжнародними практиками судового розгляду в таких справах.