Національна школа суддів України

Розпочато тижневу підготовку суддів місцевих загальних судів

5–9 лютого 2024 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів місцевих загальних судів.

Вітальною промовою захід відкрила проректор Національної школи суддів України Наталія ШУКЛІНА, яка детально представила суддям-учасникам тижневу програму підготовки та фахову команду викладачів.

Підготовку суддів розпочато із лекції судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, члена Вищої ради правосуддя, кандидата юридичних наук, доцента Сергія БУРЛАКОВА щодо розгляду спорів, що випливають із правочинів та практики Верховного Суду.

Упродовж п’яти днів з актуальними темами перед суддями виступлять судді Конституційного Суду України Галина ЮРОВСЬКА та Віктор ГОРОДОВЕНКО, судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Олена БІЛОКОНЬ, Дмитро ГУДИМА, Алла ОЛІЙНИК, Євген ПЕТРОВ, судді Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталія МАРЧУК, Ігор ІВАНЕНКО, Сергій ФОМІН, суддя Вищого антикорупційного суду Інна БІЛОУС, суддя Харківського апеляційного суду Віктор ЯЦИНА, менеджер проєкту  Ради Європи “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірина КУШНІР, директор Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судовий експерт, кандидат психологічних наук, доцент, поліграфолог Олег НАЗАРОВ, професор кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Олександр КУХАРЄВ.

Про актуальні рішення в цивільному та кримінальному судочинстві та практику Європейського суду з прав людини поінформує менеджер проєкту Ради Європи Ірина КУШНІР.

Про особливості розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої внаслідок збройної агресії РФ проти України розповість суддя Харківського апеляційного суду, доктор філософії в галузі права Віктор ЯЦИНА.

Щодо сучасних тенденцій спорів про визнання заповітів недійсними розповість професор кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Олександр КУХАРЄВ.

Наталія МАРЧУК проведе лекцію присвячену розгляду проблемних питань підготовчого провадження та його ролі у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи та судового розгляду кримінального провадження в суді першої інстанції.

Про порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами (ст. 286 КК) та особливості кваліфікації та сукупність злочинів розповість суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидат юридичних наук, доцент Ігор ІВАНЕНКО.

Тему окремих аспектів розгляду цивільних справ про встановлення юридичних фактів під час дії воєнного стану розкриє суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук Олена БІЛОКОНЬ.

Також буде розглянута актуальна тема щодо ефективних способів захисту прав власників і користувачів земельних ділянок: актуальна практика Великої Палати Верховного Суду, з якою виступить Дмитро ГУДИМА, суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук, доцент.

Суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидат юридичних наук, доцент Алла ОЛІЙНИК поінформує про верховенство права як засаду цивільного судочинства в умовах воєнного стану.

Також буде проведена лекція з питань проведення судово-психологічної експертизи у справах про відшкодування моральної шкоди в цивільному процесі директором Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судовим експертом, кандидатом психологічних наук, доцентом, поліграфологом Олегом НАЗАРОВИМ.

Поглибити та оновити знання щодо застосування антикорупційного законодавства та декларування в умовах воєнного стану можливо під час виступу судді Вищого антикорупційного суду Інна БІЛОУС.

З надзвичайно цікавою та актуальною лекцією про висновок КРЄС “Рухаючись вперед: використання асистивних технологій у судочинстві” від 1 грудня 2023 року № 26 (2023) виступлять судді Конституційного Суду України Галина ЮРОВСЬКА та Віктор ГОРОДОВЕНКО.

Про особливості доказування у суді першої інстанції і оцінку доказів отриманих під час проведення слідчих (розшукових) дій повідомить Сергій ФОМІН,  суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидат юридичних наук.

Щодо проблемних питань при розгляді справ щодо лісового та водного фонду поінформує суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, доктор юридичних наук, професор Євген ПЕТРОВ.

Під час навчання судді поглиблять знання на тематичному семінарі “Провадження у цивільних справах в суді першої інстанції: проблемні питання”, який модеруватимуть суддя Володарського районного суду Київської області Людмила МАКАРЕНКО та суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина МАЛІНОВСЬКА.