Національна школа суддів України

Розпочато підготовку суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів

18–22 березня 2024 року Національна школа суддів України проводить підготовку для підтримання кваліфікації суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів.

Навчання відкрив начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України Іван Балаклицький.

Тижневу підготовку суддів розпочато із лекції судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, кандидата юридичних наук Ірини Воробйової щодо актуальної практики Верховного Суду з питань розгляду сімейних спорів в умовах воєнного стану.

Упродовж п’яти днів з актуальними темами перед суддями виступлять: судді Верховного Суду у Касаційному цивільному суді Алла Олійник, Олена Білоконь, Дмитро Гудима, Руслан Лідовець, Євгеній Краснощоков, Євген Синельников, член Вищої ради правосуддя Сергій Бурлаков, суддя Вищого антикорупційного суду Інна Білоус, директор Київського міжнародного судово-експертного інституту психологічної експертизи і досліджень на поліграфі, судовий експерт, кандидат психологічних наук, доцент, поліграфолог Олег Назаров, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктор психологічних наук, доцент Андрій Маслюк, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська, суддя Харківського апеляційного суду, доктор філософії в галузі права Віктор Яцина, професор кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ, доктор юридичних наук, професор Олександр Кухарєв, адвокат, Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб (2014–2018) Жанна Лук’яненко, доцент кафедри цивільного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, кандидат  юридичних наук Олег Печений.

Про актуальні рішення в цивільному судочинстві та практику Європейського суду з прав людини поінформує Жанна Лук’яненко.

Про особливості розгляду цивільних справ про відшкодування шкоди, завданої внаслідок збройної агресії рф проти України розповість Віктор Яцина.

Щодо сучасних тенденцій спорів про визнання заповітів недійсними розповість Олександр Кухарєв.

Сергій Бурлаков поінформує про практику розгляду справ щодо спорів, що випливають із правочинів.

Тему окремих аспектів розгляду цивільних справ про встановлення юридичних фактів під час дії воєнного стану розкриє Олена Білоконь.

Алла Олійник поінформує про верховенство права як засада цивільного судочинства в умовах воєнного стану.

Також буде розглянута актуальна тема ефективних способів захисту прав власників і користувачів земельних ділянок (актуальна практика Великої Палати Верховного Суду), яку розкриє Дмитро Гудима.

Поглибити та оновити знання щодо застосування антикорупційного законодавства та декларування в умовах воєнного стану судді зможуть під час виступу Інни Білоус.

Андрій Маслюк проведе лекцію стосовно впливу стресу та розвитку життєстійкості особистості.

Буде розглянута й актуальна тема щодо інформаційно-психологічної безпеки як частини національної безпеки України та методів розпізнавання і захисту від дезінформації, з якою виступить Наталія Ахтирська.

Лекція з питань проведення судово-психологічної експертизи у цивільному процесі у справах щодо відшкодування моральної шкоди буде прочитана Олегом Назаровим.

З надзвичайно цікавою та корисною лекцією про проблемні аспекти застосування позовної давності у теорії і судовій практиці виступить Олег Печений.

Про окремі аспекти відшкодування моральної шкоди розповість Руслан Лідовець.

Програмою підготовки передбачено заняття на тему “Захист права власності у спорах, що випливають з кредитних правовідносин. Іпотека”, з якою виступить Євгеній Краснощоков.

Щодо правових підстав для скасування рішення суду першої інстанції у спорах про визначення місця проживання дитини та розмежування цієї категорії справ від інших справ поінформує Євген Синельников.

Крім того, під час навчання судді поглиблять знання на тренінгу “Гарантії захисту трудових прав: судова практика та новели законодавчого регулювання під час воєнного стану”, який модеруватиме суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська Максим Ходаківський.