Національна школа суддів України

Розгляд спорів щодо публічних закупівель адміністративними та господарськими судами

10 травня 2023 року Національна школа суддів України провела апробацію навчального курсу у формі тренінгу “Розгляд спорів щодо публічних закупівель адміністративними та господарськими судами”, який розроблено у співпраці з проєктом Європейського Союзу “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні”.

Вітальними промовами навчальний захід відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та керівник проєкту ЄС “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні” Пітер Гьотлер.

Ректор окреслив головну мету проведення тренінгу, якою є надання методологічної допомоги суддям і працівникам апарату, сприяння практичному використанню узагальненої судової практики зацікавленими суб’єктами в повсякденній роботі для коректного правозастосування законодавства про публічні закупівлі та підвищення рівня знань у національній системі закупівель. Програмою тренінгу передбачено можливість обговорення ключових питань, передбачених лекціями та підсумкові дискусії з тренерами.

Керівник Проєкту наголосив на важливості спільної роботи щодо розробки навчального курсу для суддів, враховуючи практику Європейського Союзу з публічних закупівель. Зважаючи на актуальність тематики, проведення цього тренінгу є першим кроком в інтеграції питань правозастосування судами закупівельного законодавства у систему суддівської освіти.   

Модерувала тренінг начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, координаторка блоку адміністративного судочинства Любов Гончар, яка  ознайомила слухачів з програмою заходу, представила викладачів та експертів проєкту, а також окреслила формат роботи.

Участь у тренінгу взяли викладачі – Ігор Бенедисюк та Тетяна Малашенкова, судді Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Андрій Жук, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Олександр Ситников, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, Тетяна Шинкар, суддя Восьмого апеляційного адміністративного суду, Олена Царікова та Василь Ільков, судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, Інна Алєєва, суддя Господарського суду м. Києва, Роман Міліціанов, суддя Господарського суду Вінницької області, Олена Фонова, суддя Господарського суду Луганської області, Сергій Яременко, Андрій Кондратов та Олександр Шатковський, експерти проєкту ЄС “Підтримка реформи публічних закупівель в Україні”,  Юлія Блінова та Юлія Герус, працівниці Національної школи суддів України.

Під час тренінгу особливу увагу приділено правовим засадам та юрисдикції вирішення спорів у сфері публічних закупівель, судовому розгляду окремих категорій господарських справ щодо публічних закупівель, зокрема практики Верховного Суду у спорах щодо антиконкурентних узгоджених дій суб’єктів господарювання, які стосуються спотворення результатів торгів, аукціонів, тендерів, тощо та проблематиці спорів, пов’язаних з питаннями зміни, розірвання договору про закупівлю. Висвітлено також  питання розгляду спорів, пов’язаних з оскарженням результатів процедур закупівель, та особливостей застосування судами норм процесуального права.

На завершення заходу з доповіддю “Вимір ЄС з публічних закупівель”  виступив керівник Проєкту Пітер Гьотлер, в якій він поділився зі слухачами практикою Європейського Суду в царині публічних закупівель та положень,  що стосуються адміністративного оскарження процесу публічних закупівель у Данії.