Національна школа суддів України

Розгляд публічно-правових спорів за участю військовослужбовців та правоохоронців

20 березня 2024 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Дніпропетровським окружним адміністративним судом провела круглий стіл “Проблемні питання, які виникають у практиці адміністративних судів при застосуванні норм матеріального та процесуального права при розгляді публічно-правових спорів за участю військовослужбовців та правоохоронців” для суддів окружних адміністративних судів.

На початку круглого столу пролунав Державний гімн України. Із вітальними словами виступили перший проректор Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Ігор МАГДАЛІНА, голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій КОРЕНЕВ, заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій СУХОВАРОВ, начальник Південно-східного територіального юридичного відділу Міністерства оборони України, полковник юстиції Оксана ВОЛОГЖАНИНА, начальник юридичної служби Центрального територіального управління Національної гвардії України, полковник юстиції Олександр НІШТА.

У виступах спікери підкреслили, що з початком активних воєнних дій виникла потреба в обговоренні проблемних питань, які виникають в практиці адміністративних судів при розгляді публічно-правових спорів за участю військовослужбовців та правоохоронців. А питання, що будуть висвітлені на цьому круглому столі, спілкування учасників і дискусії допоможуть якісніше проаналізувати законодавчі норми й існуючу практику окружних та апеляційних адміністративних судів, а також обговорити шляхи вирішення нагальних питань захисту прав військовослужбовців та правоохоронців і членів їх сімей.

Модератором круглого столу був директор Дніпровського регіонального відділення НШСУ Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ.

У ході круглого столу суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор Василь ІЛЬКОВ і начальник юридичної служби військової частини Центрального оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, старший лейтенант юстиції Михайло ШЕЛУДЬКО звернули увагу учасників на актуальні питання щодо звільнення військовослужбовця зі служби в особливий період під час дії воєнного стану і права  військовослужбовця на оскарження наказів.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Олена ЛУНІНА, начальник юридичної служби військової частини Центрального оперативно–територіального об’єднання Національної гвардії України, капітан юстиції Олексій РИБКІН та заступник начальника відділу правового забезпечення Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області, підполковник поліції Дмитро ПОЛІВЧУК обговорили проблемні питання переведення військовослужбовців та атестованих працівників системи МВС за наказом керівника в іншу місцевість.

Про грошове забезпечення військовослужбовців, зокрема про одноразову грошову допомога у зв’язку із загибеллю військовослужбовця, а також про нарахування індексації розповіли  суддя, заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій СУХОВАРОВ, начальник юридичної служби військової частини Центрального оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України, підполковник юстиції Ярослав ДРАГАНЧУК та помічник командира з правової роботи – начальник юридичної групи військової частини, майор юстиції Юрій ЛЕЛЕКА.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Надія СЛІПЕЦЬ зупинилася на актуальних проблемах застосування процесуальних норм у справах щодо захисту соціальних й інших прав військовослужбовців та правоохоронців.

Наприкінці круглого столу учасники подякували за можливість обговорити практику адміністративних судів при застосуванні норм матеріального та процесуального права при розгляді публічно-правових спорів за участю військовослужбовців та правоохоронців і отримати відповіді на проблемні питання.

Повний текст програми круглого столу розміщений на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.