Національна школа суддів України

Ризики та виклики розслідування воєнних злочинів в Україні

18 квітня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з Проєктом ЄС “Право-Justice” провели третій модуль навчального курсу “Розслідування та судовий розгляд міжнародних злочинів та тяжких порушень прав людини” для суддів та прокурорів, який складається із 6 інтерактивних тренінгів з лекційною та практичною частинами.

Навчальний захід відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамска-Ґаллант, які наголосили на  важливості представленого курсу, оскільки він допоможе суддям і прокурорам краще розуміти засади міжнародного кримінального права, ключових аспектів розслідування та притягнення до відповідальності за воєнні злочини і грубі порушення прав людини.

Третій інтерактивний модуль було присвячено опрацюванню питань щодо ризиків та викликів розслідування воєнних злочинів, зокрема, відповідальності за воєнні злочини на прикладі законодавчої бази, захисту та доказової структури справи МН-17.

До проведення навчання було залучено міжнародних експертів Проєкту ЄС “Право-Justice” – Ґері Коллінза, спеціаліста з гуманітарного права (США), Даріуша Сєліцького, доктора, колишнього міжнародного суддю Верховного суду Косово (Польща), та Корнеліса Верхаерена, спеціаліста з розслідувальної діяльності, правопорядку та безпеки (Нідерланди).

У заключній частині навчання учасники мали змогу обмінятися думками з експертами та поставити додаткові професійні запитання з тематики їх виступів.