Національна школа суддів України

Процедура укладення угод про визнання провини

25 січня 2019 року в місті Києві для слухачів і слухачок спеціальної підготовки в чотирьох групах проведено тренінги щодо судового провадження на підставі угод.

Тренінги провели судді Валентина Щепоткіна, Наталія Марчук, Лілія Симаченко, Марина Антонюк, Ірина Галига та Юлія Іваніна.

В усіх групах заняття розпочали заступник голови, секретар судової палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду  Валентина Щепоткіна та суддя  Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталія Марчук, які у своїх презентаціях поділилися досвідом  щодо практики застосування угод у кримінальному процесі. Вони звернули увагу на вимоги, яким мають відповідати ці угоди, а також на обмеження в їх використанні.

Майбутні судді детально дослідили з викладачами:

- особливості угод про визнання винуватості

- умови, за яких суд має відмовити в затверджені угоди

- тонкощі ухвалення вироку на підставі угод.

Усі важливі моменти судового провадження на підставі угод про примирення та угод про визнання винуватості тренери для кращого розуміння розібрали зі слухачками та слухачами за допомогою яскравих прикладів із судової практики, зокрема власного досвіду. Викладачі зосередили увагу на типових помилках суддів, які допускаються у процесі розгляду таких судових провадженнях і роз’яснили підходи Європейського суду з прав людини до процедури укладення угод про визнання провини та порядку оскарження вироків, заснованих на визнанні провини.