Національна школа суддів України

Протидія маніпуляціям в час інформаційної війни

6 квітня 2023 року Національна школа суддів України провела для помічників суддів та працівників апаратів місцевих та апеляційних судів семінар-практикум “Інформаційна війна – як вийти переможцем”.

Навчання організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна представила викладачів-тренерів залучених до навчання та висловила впевненість щодо необхідності поглиблено аналізувати тему інформаційної протидії пропаганді та фейкам. Очільниця відділення закликала учасників бути максимально активними для того, щоб краще зрозуміти як саме оперувати інформацією та за жодних обставин не робити її додатковим джерелом небезпеки в умовах воєнного стану.

До проведення навчання було залучено заступника начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України, доктора психологічних наук Андрія Маслюка та психологиню відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Анжеліку Фарафонову.

На обговорення виносились питання щодо завдань інформаційної війни та алгоритм проведення спеціальних інформаційних операцій. Належного висвітлення отримали ознаки та методи здійснення спеціальних інформаційних операцій, серед яких виділили: пропаганду, чутки, психологічний тиск, різні форми дезінформування та диверсифікації громадської думки. На дискусію виносились теми особистої інформаційної безпеки під час використання соціальних мереж та особливості комунікації у теперішній час. Слухачі ділились своїми спостереженнями щодо поводження з інформацією під час війни та досвідом протидії цілеспрямованим інформаційно-психологічним впливам з якими вони стикнулись під час воєнної агресії. Викладачі-тренери демонстрували учасникам яскраві приклади фото та відеоматеріалів, через які російська пропаганда впливає на свідомість дорослих і дітей.

Із програмою семінару-практикуму можна ознайомитись тут.