Національна школа суддів України

Прийнятність юрисдикції Міжнародного кримінального суду

28 лютого 2023 року Національна школа суддів України спільно з Проєктом ЄС “Право-Justice” та Проєктом “Соняшники” (мережею європейських юристів, які мають намір сприяти збору інформації про воєнні та інші злочини, скоєні в Україні з 24 лютого 2022 року) провели для суддів місцевих загальних судів, апеляційних судів та Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду онлайн–вебінар “Прийнятність юрисдикції Міжнародного кримінального суду”.

Вебінар відкрили проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна та головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проєкту ЄС “Право-Justice” Анна Адамська-Ґаллант.

У вітальному слові Наталія Шукліна подякувала партнерським проєктам за співпрацю, яка надала змогу українським суддям поглибити свої знання щодо правових механізмів розгляду кримінальних проваджень по вчиненню тяжких воєнних злочинів та можливості притягнення через міжнародні правові інституції до відповідальності країну-агресора та її найвище керівництво.

Модерував роботу вебінару суддя Кримінальної палати Верховного суду Польщі, професор Павел Вілінські.

Доповідачками фахової дискусії виступили експертки з міжнародного кримінального права – професорка Кароліна Верчинська та професорка Ганна Кучинська, які в ході своїх презентацій докладно обговорили із суддями правові механізми та практику Міжнародного кримінального суду щодо переслідування осіб, відповідальних за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності.

Учасники вебінару мали змогу обмінятися думками з експертками щодо прослуханого матеріалу, поставили уточнюючі запитання та отримати фахові відповіді.