Національна школа суддів України

Презентація Консультативної ради при Національній школі суддів України у розгляді справ про міжнародні злочини національними судами

12 квітня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з Програмою USAID “Справедливість для всіх” провели онлайн-презентацію “Роль Консультативної ради при Національній школі суддів України у розгляді справ про міжнародні злочини національними судами”.

У ході презентації ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та керівник Програми USAID “Справедливість для всіх” Девід Вон поінформували про роль та основні завдання Консультативної ради. Зокрема, було зазначено, що Програма USAID у партнерстві з НШСУ із травня по липень 2022 року провели оцінку потреб у навчанні суддів, пов’язаних з розглядом справ про міжнародні злочини національними судами. І однією з рекомендацій для НШСУ було створення Консультативної ради за участі національних та міжнародних експертів з міжнародного права, аби слугувати джерелом знань для українських суддів щодо застосування міжнародного права під час розгляду справ про воєнні злочини. Відповідно у січні 2023 року НШСУ створила “Консультативну раду Національної школи суддів України з питань надання науково-методичної допомоги суддям з питань розгляду міжнародних злочинів”, яка має три основні напрями роботи: моніторинг та реагування на індивідуальні запити суддів із наданням роз’яснень щодо застосування міжнародного права; підготовка висновків у форматі коментарів щодо застосування міжнародного права у справах про воєнні злочини на національному рівні; надання рекомендацій НШСУ щодо вдосконалення навчально-методичних матеріалів та діяльності з підвищення кваліфікації суддів щодо розгляду воєнних злочинів у національних судах.

Начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяна Фулей та радник з правових питань Консультативної ради Дмитро Солдатенко представили найактуальніші питання, які надходять від суддів, та обговорили з учасниками презентації перелік поширених запитань для публікації на вебсайті НШСУ.

Крім цього, було обговорено формат роботи Консультативної ради та механізми її співпраці з проєктами міжнародної технічної допомоги, зокрема щодо залучення міжнародних експертів.