Національна школа суддів України

Презентація дослідження впливу COVID-19 на доступ жінок до правосуддя

17 листопада 2022 року проректор Наталія Шукліна (онлайн), начальниці відділів Тетяна Фулей та Любов Гончар (м. Страсбург) взяли участь у презентації дослідження щодо впливу COVID-19 на доступ жінок до правосуддя, яка проходила у Страсбурзі (Франція) за ініціативи проєкту Ради Європи “Доступ жінок до правосуддя: дотримання Стамбульської конвенції та інших європейських стандартів гендерної рівності”, що реалізується в рамках Програми “Партнерство заради доброго врядування ІІ” за підтримки Комісії з гендерної рівності Ради Європи на маргінесах свого 22-го засідання.

Фахову дискусію відкрили керівник Департаменту з питань людської гідності та гендерної рівності Ради Європи Роберто Олла, голова Комісії з гендерної рівності Ради Європи Андреа Лоренсо Маркес та заступник керівника відділу Генерального Директорату Європейської комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення (GD NEAR) Джерон Віллемс.

У межах заходу експертами Ради Європи та національними експертами різних країн, зокрема України, було представлено результати звіту про вплив COVID-19 на доступ жінок до правосуддя в Європі та обговорено з учасниками презентації шляхи вирішення постійних і нових викликів для держав-членів Ради Європи щодо забезпечення рівного доступу до правосуддя жінок та чоловіків, у тому числі під час кризи.

Крім того, нинішній захід став гарною можливістю для членів Комісії з гендерної рівності Ради Європи поміркувати над реалізацією на національному рівні Стратегії гендерної рівності Ради Європи на 2018–2023 рр., і, зокрема, її третьої стратегічної мети щодо забезпечення рівного доступу жінок до правосуддя. А також дав змогу учасникам обмінятися думками про те, як інтегрувати результати дослідження в постпандемічну політику, підтримуючи гендерну рівність.

Учасниками презентації були представники національних органів влади, відповідні національні зацікавлені сторони та громадські організації, а також фахівці у галузі права, які причетні до просування та імплементації стандартів як Європейської конвенції з прав людини, так і Стамбульської конвенції.