Національна школа суддів України

Урочиста академія до Дня юриста

Право як унікальне надбання людської цивілізації має непересічне історичне значення та покликане бути утвердженням Розуму, Добра і Справедливості. У суспільстві, в якому благоденствує Закон, панує демократія, є всі умови для самовираження особистості, задоволення її потреб.

16 вересня 1997 року Указом Президента України професія людей, все життя яких підпорядковане гаслу «Знати право, служити праву, захищати право», отримала в національному календарі своє свято, що відзначається щорічно 8 жовтня. Саме цього дня 2013 року Актова зала Львівського національного університету імені Івана Франка зібрала велелюдне товариство правників різних поколінь з нагоди відзначення професійного свята. До речі, вчені припускають, що саме в жовтні 1016 року Ярослав Мудрий видав звід законів «Руська правда», що став згодом правовою основою для розвитку централізованої держави Київська Русь.

Зі святом присутніх привітав декан юридичного факультету Андрій Бойко, наголосивши на особливій відповідальності правників перед суспільством, яке «хоче бачити нас сповненими незалежності у своїх судженнях, перейнятих відповідальністю і перед власним сумлінням». Декан коротко окреслив розвиток юридичної науки й освіти в Університеті та згадав всесвітньовідомих правників-патріотів, серед яких Є.Петрушевич, К.Рудницький, С.Федак, С.Дністрянський, П.Стебельський, Р.Лемкін та ін.

Перший проректор Університету Василь Височанський розповів про міжнародну співпрацю правничої школи Львова, однієї із найвизначніших в Україні та знаної за кордоном.

Жовтень для правників Львівського університету – особливий місяць, адже саме 21 жовтня 1784 року був заснований юридичний факультет. Згідно з рішенням Вченої ради цього місяця щорічно відбувається відзначення викладачів та випускників факультету за значні професійні досягнення в трьох номінаціях: «Кращий вихованець», «Кращий викладач» і «Кращий студент».

У номінації «Кращий вихованець правничої школи» Золотим гербом правничої школи був нагороджений випускник 1993 року, голова Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук за «виявлення особливого таланту оцінювання, розуміння соціально-політичної ситуації, прийняття доленосних рішень». Віктор Вікторович подякував своїм викладачам за науку, та зауважив, що для нього «бути юристом – це передусім залишатись людиною в житті, мати достойні знання для того, щоб дотримуватися принципів правосуддя, відстоювати законні інтереси громадян, захищати їх права та відновлювати справедливість».

У номінації «Кращий викладач факультету» було відзначено доктора юридичних наук, завідувача кафедри трудового, аграрного та екологічного права, професора Пилипа Пилипенка.

Срібними гербами були нагороджені куратори та представники шкіл іноземного права Університету. Від Школи польського та європейського права – Андрій Мостовий, від Школи австрійського права – Наталія Квіт, від Школи німецького права – Оксана Косовська, від Школи американського права – Тарас Полянський. Зокрема, Тарас Тарасович як переконливий доказ важливості існування таких шкіл і можливостей, які вони відкривають, навів інформацію, подану в американській пресі про вагомий прорив, який за останні 10 років здійснила Польща в галузі освіти. Однією з причин цього, як зазначалося, є висока мобільність студентів, які продовжують навчання в інших країнах світу.

У номінації «Кращий студент» нагороду отримала Федик Наталія, яка продемонструвала абсолютну успішність за 4 роки навчання.

Зі святом правників привітав завідувач кафедри кримінального процесу і криміналістики, доктор юридичних наук, професор, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України Василь Нор, зауваживши, що «забезпечення миру, благодаті у суспільстві залежить від рішень правників, їх відношення до людей». Професор відзначив неоднозначність оцінки фаху в суспільстві, коли існують і повага, і несправедливий тиск задля бажаних результатів. Звертаючись до студентів, Василь Тимофійович акцентував: «Пам’ятаймо, що від Вас буде багато залежати. Мало прийняти добрі закони, треба їх фахово, з душею виконувати, аби формувати Українську Державу як правову. Це нелегко, але цікаво, високоінтелектуально. Завжди треба намагатися творити Добро».

Цьогоріч, окрім підготовки фахівців-правників, викладачі факультету здійснювали підготовку кандидатів у судді. Від імені Національної школи суддів України присутніх привітав проректор із забезпечення організаційної діяльності Володимир Мазурок. Відтак відповідно до наказу було вручено подяки Національної школи суддів України викладачам юридичного факультету. Проректор із науково-педагогічної роботи та соціальних питань і розвитку Університету Мар’ян Лозинський зауважив, що «ця відзнака свідчить про важливість і потрібність створення такої школи», та подякував викладачам за розуміння, знання, відповідальність у місії реформування судочинної системи.

Музичним вітанням від володаря гран-прі Міжнародного конкурсу імені Квітки Цісик Оксани Мухи, гармоніста пана Влодка та гітариста Сергія Гуріна завершилися урочистості з нагоди професійного свята правників.