Національна школа суддів України

Провідним елементом поліпшення якості та ефективності національного судочинства є система суддівської освіти // Верховний Суд України.

28.05.2015

 

Урочистим врученням сертифікатів суддям Верховного Суду України завершилося навчання, проведене Національною школою суддів України відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд».

Безумовно корисними й потрібними назвав проведені заходи Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк і висловив вдячність Національній школі суддів України та її ректору Миколі Оніщуку за організацію навчання й залучення міжнародних експертів, за підбір тем і науковців-спікерів, які представляють інтерес для суддів Верховного Суду України.


Керівники обох установ висловили впевненість у подальшій плідній співпраці Верховного Суду України та Національної школи суддів, конкретизовану наповнюваність якої підказало, зокрема, і проведене навчання. 

В.о. секретаря Судової палати у господарських справах Верховного Суду України Павло Колесник:

– Національна школа суддів завжди тісно співпрацює з Верховним Судом України. Тренінги, семінари, круглі столи проводилися й раніше, але цього разу навчання було особливо плідним. Тому що вдалося поєднати і бачення тематики занять керівництва НШС, і побажання суддів ВСУ. Тож позитив очевидний. Думаю, жоден із моїх колег, незважаючи на зайнятість, не пожалкував про час, проведений на заняттях. 

Добре також, що навчання було організовано у форматі пленарних засідань для всього складу Суду і у форматі круглих столів для суддів кожної юрисдикції.

Темою обговорення суддів Судової палати у господарських справах Верховного Суду України стали особливості розгляду справ про корпоративні спори. Лекція знаного фахівця – професора кафедри цивільного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академіка Академії правових наук, доктора юридичних наук Наталії Кузнецової, як завжди, була змістовною, з відповідним аналізом вітчизняного законодавства і судової практики.

Оскільки, зазначалося під час зустрічі, законодавчі акти не завжди виписані чітко, через що трапляються розбіжності у правозастосовчій практиці, роль Верховного Суду України як органу, що забезпечує єдність судової практики, є надзвичайно відповідальною. Важливо ретельно вивчати й обговорювати спільно з науковцями законодавчі новації, аби в подальшому уникнути суперечливої судової практики, мінімізувати складнощі в роботі судів.

Суддя Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України, секретар Пленуму Юрій Сенін: 

– Незважаючи на те, що у Верховному Суді України працюють судді найвищої кваліфікації, подібне навчання потрібне й корисне для нас. Ми почули щось нове, у чомусь поглибили знання, загалом розширили свій кругозір. Рішення Верховного Суду мають бути взірцем для суддів усіх рівнів, тож усе, про що йшлося на заняттях, слугуватиме цьому також. Переконаний, що подібне навчання потрібно продовжувати, принагідно розширюючи його формат. Це можуть бути не лише лекції і круглі столи, а й тренінги, навчальні семінари, інші інтерактивні форми.

Актуальність і необхідність таких професійних обговорень засвідчила й зустріч суддів Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України з директором Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, експертом-криміналістом, доктором юридичних наук Олександром Рувіним.

Оскільки Верховний Суд України, переглядаючи справи, оцінює проведені судові експертизи й дає судам напрям такої оцінки, дуже важливо знати сучасну методику та спектр проведення експертиз, ступінь їх достовірності. Років двадцять-тридцять тому, коли ми починали працювати у судах першої інстанції, далеко не кожну експертизу, призначену суддею, можна було провести. Тепер, завдячуючи сучасним технічним можливостям судової експертизи, це стало можливим. І тому все те, що ми почули на сьогоднішньому круглому столі, було надзвичайно цікавим і корисним, що в подальшому позитивно позначиться й на судовій практиці.

Суддя Судової палати в адміністративних справах Олександр Терлецький:

– Підвищенням професійного рівня кожен суддя має опікуватися постійно, а тому навчання – завжди на користь, і форми його мають бути різноманітними. Переконаний, що немає таких суддів, які не хотіли б удосконалюватися, бо не знатимеш чогось у своїй професійній діяльності тоді, коли не бажатимеш знати. Тому, погоджуюся зі своїми колегами, надзвичайно цікавими і пізнавально-корисними були виступи на нинішньому навчанні, організованому Національною школою суддів, фахівців із, так би мовити, суміжних сфер – психології, мовознавства, діловодства, які мають пряме відношення і до суддівської роботи.

Що стосується круглих столів по кожній юрисдикції, то обрана тема для суддів Судової палати в адміністративних справах – новели податкового законодавства та юридична відповідальність у фінансовому праві – є дуже актуальною. Спільно із нашими спікерами – професором кафедри фінансового права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктором юридичних наук Данилом Гетманцевим та завідувачем кафедри фінансового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, професором, доктором юридичних наук Миколою Кучерявенком – ми обговорили найактуальніші проблемні питання податкового законодавства, які потребують першочергового врегулювання, зведення сотень законів та підзаконних актів до певного спільного знаменника і, звичайно, з урахуванням міжнародного досвіду. Це відчутно підвищило б і юридичну відповідальність у фінансовому праві, і значною мірою уніфікувало судову практику.