Національна школа суддів України

Правовий статус викривачів корупції та особливості судового розгляду справ щодо них

6 березня 2023 року Одеське регіональне відділення НШСУ спільно з Дніпровським і Львівським регіональними відділеннями проводить семінар для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів “Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції”.

Семінар відкрила заступник директора Одеського регіонального відділення Тетяна Золотнікова, яка ознайомила учасників з програмою заходу і правилами проходження онлайн–навчання та представила тренерів: суддю, голову Жовтневого районного суду Миколаївської області, кандидата юридичних  наук Сергія Глубоченка; суддю  Одеського апеляційного суду у відставці Наталію Грідіну; суддю Приморського районного суду м. Одеси, членкиню Ради суддів України, кандидата юридичних наук Катерину  Лагоду та суддю Центрального районного суду м. Миколаєва Тетяну Фортуну.

Упродовж семінару викладачі визначили соціальний статус і роль викривача в демократичному суспільстві, познайомили з історією виникнення інституту викривачів та розвитком гарантій їх захисту, обговорили особливості розгляду справ щодо викривачів корупції в кримінальних провадженнях, цивільних та адміністративних справ, справ про адміністративні правопорушення, розглянули практику Європейського суду з прав людини щодо захисту викривачів.

Упродовж семінару тренери запропонували учасникам взяти участь у перегляді відео, опитуваннях, модерованих дискусіях, мозковому штурмі.  Наприкінці заняття викладачі представили колегам для обговорення дійсну справу за участі викривача.

Після завершення заходу проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності проведення семінару.