Національна школа суддів України

Правосуддя для всіх. Кроки до кращої комунікації з вразливими групами населення

26 березня 2024 року Національна школа суддів України провела семінар для помічників суддів і працівників апаратів місцевих та апеляційних судів “Доступ до правосуддя вразливих груп населення: запровадження сервісів та особливості комунікації”.

Спікерами заходу виступили: голова Кременецького районного суду Тернопільської області Галина Білосевич; суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Анна Мостецька; провідний спеціаліст відділу по роботі з персоналом Територіального управління Служби судової охорони у Полтавській області, співзасновниця Гендерного центру Національного університету “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка” Катерина Григоренко; керівник апарату Вінницького апеляційного суду Наталія Король та заступник керівника апарату цього суду Світлана Карпенко; керівник апарату Кременчуцького районного суду Полтавської області Ольга Демиденко та прессекретар цього суду Тетяна Приходько; головний спеціаліст Координаційного центру підтримки потерпілих та свідків Офісу Генерального прокурора Ірина Михайліченко; адвокат, медіатор, керівник проєктів ГО “Асоціація Сімейних Медіаторів України” Лілія Олійник.

Модерувала семінар заступник директора Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Яна Шевцова.

Освітній захід розпочався з презентації Наталії Король та Світлани Карпенко на тему Людиноцентричне правосуддя. Впровадження принципу людиноцентричності в роботу суду. Викладачі поділилися порадами та досвідом українських судів з налагодження комунікацій з вразливими групами відвідувачів суду, розповіли про службу підтримки постраждалих від домашнього насильства та співпрацю з Регіональним центром з надання безоплатної правової допомоги.

Галина Білосевич продовжила навчання представивши проєкт Служба волонтерів у судах та досвід укладання Меморандуму між Кременецьким районним судом Тернопільської області, Кременецькою обласною гуманітарно-педагогічною академією імені Тараса Шевченка та Західним міжрегіональним центром з надання безоплатної правничої допомоги, за підтримки Територіального управління ДСА України. Згідно із Меморандумом про співпрацю студенти академії – волонтери-психологи проходять відповідне теоретичне навчання та практичну підготовку у суді.  

Тетяна Приходько та Ольга Демиденко зосередили увагу колег на співпраці суду із службою психологічної підтримки Головного управління ДСНС України у Полтавській області.

Катерина Григоренко презентувала напрацювання щодо підтримки постраждалих від сексуального та гендерно зумовленого насильства. Окремою темою доповіді були особливості комунікації з учасниками бойових дій, особами, які отримали поранення або психологічні травми внаслідок бойових дій, покращення навичок комунікації під час спілкування з учасниками судового процесу.

 Під час заходу слухачі мали можливість ознайомитись із основними напрямами діяльності Координаційного центру підтримки потерпілих та свідків Офісу Генерального прокурора, які висвітлила головний спеціаліст  центру Ірина Михайліченко.

 У свою чергу суддя Анна Мостецька поділилася низкою практичних рішень для реалізації концепції підтримки потерпілих і свідків у суді та досвідом із забезпечення прав і свобод внутрішньопереміщених осіб.

Адвокатка Лілія Олійник розглянула холістичний підхід до роботи з постраждалими від насильства, підкресливши важливість комплексної допомоги в контексті потерпілоорієнтованості.

Заключною частиною семінару стала інтерактивна сесія, під час якої учасники обмінялися думками щодо запровадження сервісів для вразливих груп населення та обговорили шляхи подальшого розвитку судової системи в цьому напряму.