Національна школа суддів України

Право на судовий захист в умовах воєнного стану

11 серпня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Конституційним Судом України провела для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів лекцію “Право на судовий захист в умовах воєнного стану”.

Національна школа суддів України продовжує традицію у проведенні циклу навчальних лекцій для суддів та помічників суддів місцевих загальних судів за участі судді Конституційного Суду України, кандидатки юридичних наук

Галини Юровської. У вітальній промові вона зокрема, зазначила, що лекція присвячена практиці Конституційного Суду України, детальному розгляду підібраних рішень Конституційного Суду України щодо права на судовий захист в умовах воєнного стану. Викладач відмітила, що і в умовах воєнного стану в Україні право на судовий захист не може бути обмеженим.  Доповідач під час презентації відзначила, що лекція спрямована на обговорення юридичної позиції Конституційного Суду України в цьому аспекті, а саме: розгляд міжнародних актів, практики Європейського суду та обов’язкове врахування національного законодавства. Важливим для слухацької аудиторії було опрацювання окремого блоку-роботи Ради суддів в нинішніх умовах та  розгляд рішень Ради суддів України. Отже, в умовах воєнного стану гарантоване Конституцією України право на судовий захист не припиняється та не обмежується. До навчального заходу долучився з виступом Андрій Потапенко суддя Ржищівського міського суду Київської області який є членом Ради суддів України від місцевих загальних судів. 

Під час навчання судді мали можливість долучитися до обговорення важливого питання, отримати ґрунтовні, фахові відповіді на проблемні запитання.