Національна школа суддів України

Право на справедливий суд. Принципи тлумачення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод

7 березня 2023 року Національна школа суддів України провела тренінг для помічників суддів окружних та апеляційних адміністративних судів, Верховного Суду “Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя в адміністративному судочинстві”.

Заступниця начальника відділу підготовки суддів  Жанна Дмітрієва відкрила тренінг, представила викладачів та ознайомила учасників із програмою та вимогами проходження онлайн–навчання.

До проведення навчального заходу було залучено фахівців-експертів та суддів-тренерів: менеджерку проєкту РЄ “Підтримка судової влади України для кращого доступу до правосуддя” Ірину КУШНІР, суддю Одеського окружного адміністративного суду Оксану БОЙКО, суддю Волинського окружного адміністративного суду Віктора ВАЛЮХА, суддю Чернівецького окружного адміністративного суду, доктора філософії у галузі права Олега АНІСІМОВА, суддю Одеського окружного адміністративного суду Людмилу ЮХТЕНКО, суддю Окружного адміністративного суду міста Києва Володимира ДОНЦЯ. Модерувала тренінг начальниця відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов ГОНЧАР.

Під час навчання було обговорено теми:

– Принципи тлумачення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод;

– Право на справедливий суд. Основні принципи статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод;

– Особливості та сфера застосування статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в адміністративному судочинстві;

– Захист права власності в світлі статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики ЄСПЛ;

– Право на ефективний засіб правового захисту (стаття 13 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та практики ЄСПЛ).

Лекційний матеріал подано у форматі модерованих дискусій, у ході яких учасники тренінгу мали можливість виконати практичні завдання та обговорити питання з тематики виступів лекторів та отримати фахові відповіді.