Національна школа суддів України

Права людини в Інтернеті у вимірі воєнного часу

У симпозіумі «Права людини в Інтернеті: світ та Україна», присвяченому захисту прав людини в сучасному інтернет-просторі, який відбувся 7 грудня 2023 року,  узяла участь Національна школа суддів України.

Метою заходу  були обмін напрацюваннями  представників громадського та державного секторів України щодо результатів моніторингу дотримання цифрових прав в Україні у період воєнного стану, ефективності протидії російській дезінформації Україною на національному та світовому рівнях, а також викликам, які постали щодо захисту персональних даних у цифрову епоху та створення безпечного цифрового простору в Україні у контексті її євроінтеграційних завдань.

Захід відбувся в рамках програми «Сприяння Інтернет-свободі в Україні», яку реалізує Американська асоціація юристів в Україні / Ініціатива з верховенства права, а також Лабораторія цифрової безпеки, Український інститут медіа та комунікації, Internews Ukraine, Платформа прав людини, Ukrainian Coalition for Legal Aid. Учасників вітали організатори заходу директор Ігор Осика і програмна менеджерка Надія Трищук Ініціативи верховенства права Американської асоціації юристів /American Bar Association Rule of Law Initiative.

У першій панелі «Моніторинг дотримання цифрових прав у період воєнного стану» виступили: голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв, суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Світлана Яковлєва, представники Служби безпеки України, Офісу Генерального прокурора, представники ГО «Платформа прав людини», ГО ZMINA, ГО «Харківська правозахисна група». Були обговорені питання протидії кібератакам, фішингатакам, поширенню дезінформації, шахрайству в мережі, а також питання блокування вебресурсів, свободи вираження поглядів, змін у законодавстві, доступу до інтернету, доступу до інформації. Зокрема, суддя Світлана Яковлєва наголосила на складнощах при розгляді справ щодо злочинів, вчинених  у соціальних мережах, необхідності підвищення професійної обізнаності для їх виявлення і кваліфікації.

У другій панелі «Протидія російській дезінформації та пропаганді. Як ми комунікуємо зі світом» виступили: голова правління Українського кризового медіацентру, Надзвичайний і Повноважний Посол України у США (2015–2019)  Валерій Чалий, голова Місії Світового конґресу Українців в Україні дипломат Андрій Шевченко, представники Центру протидії дезінформації /РНБОУ та ін. Обговорювались питання: як тримати увагу світу до теми протидії російській пропаганді та відповідальності російських пропагандистів на другому році повномасштабного вторгнення; як протидіяти поширенню проросійських наративів у світових ЗМІ? яким може бути внесок українців по всьому світу в протидію російській пропаганді та посиленні українських позицій та ін.

У третій панелі «Виклики захисту персональних даних в цифрову епоху. Чи є Україна добрим прикладом для світу?» виступили: освітній уповноважений Сергій Горбачов,  представники ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини», аналітичного центру ЦЕДЕМ. Обговорювались питання необхідності розвитку критичного мислення для захисту персональних даних у освіті, у приватному  секторі та культури поводження з персональними даними, сучасних викликів щодо опрацювання персональних даних в умовах війни.

У четвертій панелі «Створення безпечного цифрового простору: ЄС та Україна» виступили:  член Національної ради з питань телебачення  і радіомовлення України Олександр Бурмагін, представники Міністерства цифрової трансформації України, ГО «Лабораторія цифрової безпеки», де були обговорені питання майбутнього цифрових послуг,  розвитку  безпечного інтернет-простору взаємодії з  ЄС.

Від Національної школи суддів у симпозіумі узяли участь Оксана Шамрай,  начальник відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування, к. ю. н., та Ольга Кузьміна, головний спеціаліст.