Національна школа суддів України

Практика Європейського суду з прав людини в контексті збройних конфліктів

21 листопада 2022 року Національна школа суддів України за підтримки проєктів Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя” та “Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України” провела онлайн–вебінар з метою підвищення рівня кваліфікації суддів і помічників суддів місцевих та апеляційних судів “Практика Європейського суду з прав людини в контексті збройних конфліктів: відступ від зобов’язань за Європейською конвенцією з прав людини”.

Навчання розпочали начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України Тетяна Фулей та заступниця керівниці Управління програм співробітництва Департаменту впровадження стандартів прав людини, правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ліліт Данегьян-Босслер. Модерувала роботу вебінару менеджерка проєкту Ради Європи “Дотримання прав людини в системі кримінальної юстиції України” Натіа Джапарідзе.

Лекторами заняття виступили вже знайомі українським суддям міжнародні експерти Ради Європи – баррістер Судової палата Монктону у Великій Британії Джеремі Макбрайд, докторка філософії у галузі права, старша викладачка кафедри міжнародного та європейського права НаУКМА Гаяне Нуріджанян та експерт проєкту “Подальша підтримка виконання Україною рішень у контексті статті 6 Європейської конвенції з прав людини” Ліліан Апостол. У своїх виступах лектори детально та вичерпно розкрили питання стосовно практики Європейського суду з прав людини щодо застосування відступу від зобов’язань під час надзвичайної ситуації, зокрема статей 5, 6 та 8 Європейської конвенції з прав людини.

Після виступів спікерів відбулася модерована дискусія, у ході якої українські слухачі вебінару мали можливість поставити експертам додаткові запитання з тематики заняття та предметно подискутувати з озвученої проблематики.