Національна школа суддів України

Покарання за злочини в умовах воєнного стану

2 листопада 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів місцевих загальних та апеляційних судів семінар “Особливості кваліфікації злочинів проти життя: проблемні питання та судова практика”.

Захід організовано та проведено Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна привітала учасників і представила їм викладачів залучених до навчання. Очільниця відділення звернула увагу на практичній спрямованості заходу, а тому висловила сподівання, що очікування учасників справдяться.

До проведення навчання було залучено суддю Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, кандидатку юридичних наук, доцентку Наталію Антонюк; суддю Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Наталію Марчук та суддю Московського районного суду м. Харкова Дмитра Крівцова.

З метою поглиблення знань про злочини проти життя людини спікерами наводилась та поглиблено аналізувалась разом із учасниками судова практика, а також процесуальні аспекти розгляду такої категорії справ. Викладачі закцентували увагу слухачів на деталізації змісту прямого умислу та належній кваліфікації і відмежуванні різних умисних вбивств, зокрема вчиненому з особливою жорстокістю; з хуліганських мотивів; умисного вбивства двох або більше осіб та вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство. Протягом заходу лекторами проводились модеровані дискусії, під час яких слухачі ділились власним досвідом і обговорювали труднощі у оцінці доказів та розмежуванні складів злочину у такій категорії справ. Належної уваги було приділено розмежуванню умисного тяжкого тілесного ушкодження, що спричинило смерть потерпілого та вбивству через необережність; закінченого замаху на умисне вбивство та умисного тяжкого тілесного ушкодження, а також наводились приклади перекваліфікації таких дій із практики Верховного суду України. Особливу увагу було приділено  особливостям кваліфікації та доказуванню злочинів проти життя в умовах воєнного стану, що зумовлено актуальністю в часі активної фази війни. Під час заходу викладачами також надавались практичні рекомендації і відповіді щодо проблемних питань, які виникають при розгляді таких категорій справ, як злочини проти життя.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.