Національна школа суддів України

Планування спільної діяльності з Центром міжнародного правового співробітництва

4 травня 2023 року виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна та начальниця відділу Тетяна Пустовойтова провели робочу онлайн-зустріч із представниками Центру міжнародного правового співробітництва (СILC), виконавцями Проєкту МАТРА “Судова влада і суспільство в Україні” – керівником Хансом ван ден Бергом та менеджеркою Анастасією Сизенко.

Під час зустрічі було представлено робочий план Проєкту на 2023–2024 рр., а також детально обговорено два напрями та формат співпраці НШСУ і СILC, а саме:

– організація та проведення тренінгів з питань професійної етики та доброчесності для суддів, працівників апарату судів та суддів-тренерів Національної школи суддів України. Також було домовлено про передачу матеріалів курсів спільно розроблених суддями із України та Нідерландів для запровадження у навчальний процес НШСУ як у дистанційному, так і очному форматах;

– ознайомлення українських суддів (перша конференція за участі суддів Верховних Судів Нідерландів та України відбудеться 7 червня поточного року) з розробленими Правилами ефективного судочинства. Подібна розробка в рамках Проєкту для українських судів вже розпочалася.

Крім того, було обговорено й інші важливі питання планування подальшої спільної діяльності у партнерстві з Нідерландами, зокрема, можливості підготовки навчальних заходів для працівників української судової системи з тематики психологічної підтримки суддів та учасників судового процесу, підготовки матеріалів та розгляду кримінальних проваджень у Міжнародному кримінальному суді, пробації та альтернативних методів покарання тощо.

Партнери визначили першочергові кроки спільної діяльності та домовилися про наступну зустріч для більш предметного обговорення заходів у співпраці НШСУ та СILC.