Національна школа суддів України

Підвищення обізнаності при розгляді справ щодо викривачів корупції

18 серпня 2023 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України спільно з Одеським регіональним відділенням було проведено семінар для суддів місцевих загальних судів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції”.

Навчальний захід відкрив директор Дніпровського регіонального відділення Володимир Поплавський, який ознайомив учасників семінару з програмою, регламентом заходу, представив викладачів: суддю Печерського районного суду міста Києва Оксану ЦАРЕВИЧ; суддю, заступника голови Комунарського районного суду міста Запоріжжя, кандидата юридичних наук Сергія ТУЧКОВА та суддю Одеського апеляційного суду Юліана КРАВЦЯ.

Під час проведення семінару слухачі змогли поглибити свої знання з наступних питань: Поняття і правовий статус викривача. Суддя як викривач. Особливості розгляду справ щодо викривачів корупції у кримінальному провадженні. Система державних органів, які відповідальні за отримання, перевірку та розгляд повідомлень від викривачів. Роль та функції цих органів у забезпеченні захисту викривачів та їх прав. Особливості розгляду справ про адміністративне правопорушення щодо викривачів корупції та їх захист на підставі Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Інтерактивне спілкування, перегляд презентацій, участь у вирішенні практичних завдань та обговоренні спірних моментів, передбачених програмою семінару, дозволили урізноманітнити навчальний процес та сприяли кращому засвоєнню навчального матеріалу.

З програмою семінару можна ознайомитись на сайті НШСУ.

Насичена програма передбачала активну роботу, у результаті якої слухачі поділилися враженнями, висловили свої побажання та пропозиції.