Національна школа суддів України

Підготовка суддів Верховного Суду триває

28 квітня 2023 року Національна школа суддів України у співпраці з Програмою USAID “Справедливість для всіх” та Проєктом Ради Європи “Підтримка судової влади України в умовах війни та післявоєнного періоду” продовжила підготовку суддів Верховного Суду.

Другий день занять відкрили та модерували виконуюча обов’язки ректора Національної школи суддів України Наталія Шукліна, виконуючий обов’язки Голови Верховного Суду, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович та заступниця керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Наталія Петрова.

У межах першої сесії судді-учасники підготовки мали можливість прослухали презентацію книги “Герої в суддівській мантії: добросовісне (чесне) суддівство в умовах аморальних законів” від її автора – норвезького науковця у сфері права, професора Ганса Петтера Ґравера.

Продовженням цієї частини навчання став виступ голови Конституційного Суду Республіки Литва, представниці уряду Литви в ЄСПЛ у 2003–2004 рр., судді ЄСПЛ у 2004–2013 рр. Дануте Йочене з актуальною для нинішніх українських реалій тематикою щодо практики ЄСПЛ стосовно вимоги статті 6 Європейської конвенції з прав людини про безсторонність та незламність суду.

Програмою підготовки другої сесії було передбачено дві лекції від національних експертів на теми “Особливості декларування під час воєнного стану” та “Ідея європейських фундаментальних свобод: нові виклики на зламі епох”. Лекторами виступили голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков та доктор філософських наук, професор Філософського факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Андрій Баумейстер.

У заключній частині підготовки другого дня судді обмінялися думками з викладачами стосовно тем їх виступів, а модератори підвели підсумки роботи.