Національна школа суддів України

Перешкоди на шляху комунікації судових справ про воєнні злочини, що розглядаються в українських судах

15 лютого 2024 року начальники відділів Національної школи суддів України Тетяна Фулей, Іван Балаклицький та заступниця начальника відділу Тамара Закревська взяли участь у круглому столі “Перешкоди на шляху комунікації судових справ про воєнні злочини, що розглядаються в українських судах”, організованому за ініціативи Громадської організації “Вектор прав людини” у співпраці з Радою суддів України за підтримки Програми USAID “Справедливість для всіх” у межах проєкту “Судові комунікації справ щодо воєнних злочинів”.

Роботу круглого столу вітальними виступами відкрили голова Комітету з питань співпраці з ЗМІ, державними та недержавними органами та організаціями Андрій Потапенко, член Вищої ради правосуддя Олександр Сасевич та заступниця керівника Програми USAID “Справедливість для всіх” Наталія Петрова.

Далі з короткими тематичними доповідями виступили запрошені спікери, які мають безпосередню дотичність до питань комунікаційної діяльності щодо судових справ про воєнні злочини, що розглядаються в українських судах.

Валерія Рибак, директорка ГО “Вектор прав людини”, зробила загальний огляд кроків судової влади у співпраці з громадським сектором для посилення комунікації судових справ про воєнні злочини у період повномасштабної війни на прикладі проєкту “Судові комунікації справ щодо воєнних злочинів” ГО “Вектор прав людини”.

Анастасія Розлуцька, експертка з урядових комунікацій, проєктна менеджерка Work.ua, Максим Єлігулашвілі, член правління Інституту миру та порозуміння, представник секретаріату Коаліції “Україна. П’ята ранку”, фасилітатор діалогів, Ольга Решетилова, голова Медійної ініціативи за права людини, та Віталія Лебідь, юристка Європейського суду з прав людини розкрили проблеми із фінансовим забезпеченням, кадровою політикою та системою підготовки представників комунікаційних команд судів, виявлених під час підготовки документу “Керівні принципи комунікації судових процесів та рішень про воєнні злочини. Для судів першої та апеляційної інстанцій”. 

Яна Шестопалова, суддя-спікерка Ірпінського міського суду Київської області, та Ірина Шаповалова, суддя-спікерка Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області зупинились на прикладах здійснення комунікаційної діяльності щодо судових справ про воєнні злочини у судах та поточних потребах судів.

Тетяна Опанасюк, керівниця юридичного управління Державної судової адміністрації України, та Тетяна Фулей, начальник відділу наукових досліджень проблем судочинства Національної школи суддів України зосередили увагу учасників фахової дискусії на впливі проблем із фінансовим забезпеченням, кадровою політикою та системою підготовки представників комунікаційних команд на здійснення комунікації судових справ про воєнні злочини.

Учасники круглого столу мали змогу поставити доповідачам додаткові запитання з тематики їх виступів та подискутувати з озвученої проблематики.