Національна школа суддів України

Особливості застосування міжнародного гуманітарного права і міжнародного кримінального права в контексті російсько-українського збройного конфлікту

28 жовтня 2022 року Національна школа суддів України провела всеукраїнський семінар для суддів і помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів “Правові основи міжнародного гуманітарного права. Кваліфікація воєнних злочинів”.

Навчальний захід відкрила директор Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

До проведення всеукраїнського семінару долучилися секретар третьої судової палати Касаційного кримінального суду у  складі Верховного  Суду Герман Анісімов й директор Центру дослідження правових проблем перехідного правосуддя, доцент кафедри міжнародного права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, експерт Ради Європи і Міжнародного Комітету Червоного Хреста, кандидат юридичних наук Оксана Сенаторова. Модерувала навчання директор Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал.

Окрім суддівської аудиторії  до  участі у всеукраїнському семінарі приєднались представники Харківської обласної прокуратури, що здійснюють процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, пов'язаних із військовою агресією проти України зокрема за фактами вчинення військових злочинів.

Під час освітнього заходу учасники та учасниці ознайомилися із основними засадами МГП та МКП; обговорили питання кваліфікації російсько-українського збройного конфлікту та визначення статусу його учасників. Серед іншого, предметом обговорення стали  також поняття  міжнародних злочинів, їх відмінності від загально-кримінальних злочинів.

У заключній частині семінару слухачі та слухачки взяли участь у модерованій дискусії з обговорених питань,  висловили свої враження, зауваження і побажання у запропонованих анкетах зворотного зв’язку.

Повний текст програми семінару розміщено за посиланням