Національна школа суддів України

Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції

3–4 листопада 2022 року Національна школа суддів України спільно з  проєктом USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія” провели апробацію тренінгу і тренінг для тренерів “Особливості судового розгляду справ щодо викривачів корупції” для суддів загальних судів.

Із вітальними словами виступили Роберт Сіверс, керівник Департаменту розробки законодавства та розвитку політик Проєкту USAID “Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні “ВзаємоДія” (далі – проєкт “ВзаємоДія”), та Іван Балаклицький, начальник відділу підготовки суддів Національної школи суддів України. Сергій Деркач, керівник департаменту запобігання та виявлення корупції Національного агентства з питань запобігання корупції, висловив побажання щодо вироблення єдиної позиції в судах щодо розгляду справ за участю викривачів корупції.

Модерування заходу спільно здійснювали Галина Кохан, експертка з питань антикорупційної політики проєкту “ВзаємоДія”, та Ігор Осика, керівник Американської асоціації юристів Ініціативи з верховенства права в Україні (ABA ROLI Ukraine).

Тренінг був розроблений експертами проєкту “ВзаємоДія”, Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції НаУКМА та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Оксана Нестеренко, експертка з питань захисту викривачів  проєкту “ВзаємоДія”, кандидатка юридичних наук, виконавча директорка Міждисциплінарного науково-освітнього центру протидії корупції в Україні (ACREC), розкрила суть соціального статусу і роль викривача у демократичному суспільстві, відмінність від “стукачів”, “сексотів” та інших негативних асоціацій; міжнародний досвід, історію виникнення інституту викривачів та розвиток гарантій їх захисту.

Представники управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію Національного агентства з питань запобігання корупції – Василь Луцик, заступник керівника департаменту – керівник управління, і Олена Карпова, головна спеціалістка відділу захисту викривачів управління, деталізували поняття і статус викривача з практичної точки зору, запропонували у ході мозкового штурму обговорити критерії статусу викривача і підтверджуючих документів викривача.

Віталій Касько, експерт із питань антикорупції та кримінального права проєкту “ВзаємоДія”, адвокат, розповів про систему державних органів, які відповідальні за отримання, перевірку та розгляд повідомлень від викривачів. Роль та функції цих органів у забезпеченні захисту викривачів та їх прав. Особливості розгляду справ щодо викривачів корупції у кримінальному провадженні, а також особливості розгляду справ за участю викривача у справах про адміністративні правопорушення та його захист на підставі Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Експерт з питань трудового права проєкту “ВзаємоДія”, адвокат, доктор юридичних наук Максим Панченко виступив із темами: “Державний захист викривачів”, “Практика Європейського суду з прав людини щодо захисту викривачів”, “Особливості розгляду справ щодо захисту/поновлення прав викривача у адміністративному та цивільному судочинстві».

Національну школу суддів представляли також заступник начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування Олександр Іщенко, заступник директора Харківського регіонального відділення Національної школи суддів України Яна Шевцова,  провідна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” Катерина Слюсарева.

У ході очного заходу, з метою удосконалення навичок суддів у комплексному тлумаченні та застосуванні законодавства, оцінці доказів, врахуванні соціального контексту та інших аспектів розгляду справ щодо викривачів корупції використовувались, окрім лекцій з інтерактивними презентаціями, й інші методи навчання – вікторини, онлайн-опитування, мозкові штурми, роботи в малих групах із опрацюванням гіпотетичних справ і вирішенням практичних кейсів із модифікованими варіантами розвитку подій, обговорення демонстрацій відео.