Національна школа суддів України

Особливості судового розгляду справ проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту

11 травня 2023 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Одеським і Львівським регіональними відділеннями провели семінар для суддів місцевих загальних судів та помічників суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему “Судова практика стосовно кримінальної відповідальності за злочини, що вчиняються на автомобільному та міському електротранспорті (ст. ст.286-290 КК України)”.

З вітальною промовою виступив  директор Дніпровського регіонального відділення Володимир ПОПЛАВСЬКИЙ, який ознайомив учасників з програмою тренінгу, викладачами і побажав учасникам плідної роботи на семінарі.

Для проведення семінару запрошено досвідчених викладачів: суддю Самарського районного суду міста Дніпропетровська, доктора філософії в галузі права Оксану ПОШТАРЕНКО; суддю Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області, доктора філософії в галузі права Вікторію БЕРЕЗЮК; суддю Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області, доктора філософії в галузі права Олексія НЕСТЕРЕНКА; суддю Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області Лілію ДАРАГАН; суддю Індустріального районного суду міста Дніпропетровська Анастасію МИХАЛЬЧЕНКО; суддю Оболонського районного суду міста Києва Миколу МІСЕЧКА; старшого викладача кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ Максима ШЕВЯКОВА.

На семінарі були розглянуті такі актуальні теми:

– Загальна характеристика злочинів проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту. Порядок та правові підстави вилучення транспортних засобів для військових потреб. Порушення законів та звичаїв війни у сфері дорожнього руху;

– Поняття, види та ознаки дорожньо-транспортних пригод та порядок їх документування. Основні критерії до зібрання доказів на місці події. Характеристика ст. ст. 286, 286-1 ККУ;

– Розгляд судом скарг на ухвали слідчого судді, постановлені під час досудового розслідування. Застосування практики ЄСПЛ під час вирішення питання щодо запобіжних заходів та арешту майна;

– Підготовче провадження та його роль у забезпеченні ефективного і якісного розгляду кримінальної справи (види рішень, які постановляє суд у підготовчому судовому засіданні; підстави та порядок повернення обвинувального акта);

– Особливості судового розгляду справ проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту;

– Розгляд цивільного позову про відшкодування матеріального збитку та моральної шкоди внаслідок ДТП;

– Актуальна судова практика щодо призначення покарання у справах проти безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту.

Під час навчання слухачі мали можливість удосконалити свої знання стосовно судової практики за злочини, що вчиняються на автомобільному та міському електротранспорті, брати участь в обговоренні проблемних питань та отримали ґрунтовні відповіді від суддів-викладачів.

За результатами проведеного семінару учасники отримають електронний Сертифікат НШСУ.

Повний текст програми тренінгу семінару розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділах “Підготовка суддів” і “Підготовка помічників суддів”.