Національна школа суддів України

Особливості розгляду справа про примусове повернення та видворення

11 грудня 2023 року Національна школа суддів України провела тренінг для викладачів (тренерів) “Особливості провадження у справах з приводу примусового повернення та видворення іноземців та осіб без громадянства за межі території України” за підтримки Проєкту “Захист біженців, шукачів притулку та осіб без громадянства” та Громадської організації “Десяте квітня”.

Захід відкрила начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Любов Гончар, яка відзначила актуальність тренінгу, на якому учасники матимуть змогу опанувати інтерактивними методами викладання, ознайомитись із особливостями підготовки й проведення тренінгів для дорослої аудиторії, а також отримати нові знання.

Розробниками та викладачами навчального курсу є: Олена Губська, суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, Яна Макаренко та Любов Любчич, судді Другого апеляційного адміністративного суду, Елла Катаєва, суддя Одеського окружного адміністративного суду, Валерія Косіцина, суддя Приморського районного суду м. Одеси, Євген Козелков, старший юрист Громадської організації “Десяте квітня”.

Тренінг для тренерів містив такі важливі теми: принцип невислання (заборона вислання) у системі міжнародного захисту; особливості та порядок касаційного оскарження судових рішень у справах про затримання та видворення іноземців; примусове повернення та примусове видворення, практика судового розгляду; особливості розгляду справ щодо затримання іноземців та осіб без громадянства з метою ідентифікації або примусового видворення.

У ході навчання учасники мали змогу ознайомитися з принципами,  що забороняють вислання (примусове повернення, видворення, екстрадицію) особи до країни, де їй загрожує переслідування, катування, нелюдське чи принизливе поводження, смертна кара, допустимими виключеннями, які закріплені в Конвенції про статус біженця, Конвенції із захисту прав людини та основоположних свобод та Конвенції проти катувань. Особлива увага була зроблена на судовій практиці розгляду справ про примусове затримання, примусове видворення, а також особливостях визначення підсудності даної категорії справ, розгляду справ щодо затримання з метою ідентифікації та  для забезпечення видворення, взяття на поруку, призначення застави, тощо.